söndag, november 08, 2020

Katjas egen skyltsöndag

Katja of Sweden, Katja Geiger, en ikonisk designer i den svenska modevärlden, skulle ha fyllt 100 år i år. Till hennes ära skapades ifjol en minnesutställning som premiärvisades i Lund. Jag var så sugen på att se den att jag för några ögonblick övervägde att ta tåget till Skåne bara för att återse några gamla favoriter. 

Nu blev det ingen sådan utflykt. Men tänk att det löste sig ändå! Råkade upptäcka att den där utställningen just flyttat till Kristinehamns konstmuseum. Kläder är definitivt konst, om än inte alltid. Och eftersom vi åker förbi den staden på väg till och från Barndomslandet blev det ett museistopp. Katja var inte bara en kvinna som ritade kläder för moderna kvinnor, hon var också feminist och visade det tydligt, ett föredöme helt enkelt, en idol!

För all del, kanske hade det varit att ta i i överkant att fara iväg ända till Lund för detta, men nu har jag i alla fall fått gotta mig i gamla 60- och 70-talsmönster, härliga modefoton från gången tid och en lång rad av Katjas visdomsord som sitter som skyltar på museets väggar. Om du också är sugen på att se utställningen, så besparar jag kanske dig en resa med hjälp av mina bilder?

Detta blir helt enkelt Katjas egen skyltsöndag! Även om hon får dela den med Joe Biden och Far. Bortglömd blir hon aldrig av oss som älskar design, färger, kläder och skor. Ingen har riktigt lyckats fylla tomrummet som uppstod efter henne. 

Gott om utrymme, ingen trängsel alls kring montrarna.

Ja, skorna ... De här fantastiska stövlarna var de enda skodonen på utställningen.
För egen del ska jag aldrig glömma mina Cats från Gyllene Gripen, med resårkant
som fick dem att se ut som små skojiga båtar när man inte hade dem på sig. Så
snygga, så bekväma! Och pumpsen med pusselmönster i svart och beige ... eller 
 de konjaksbruna med lite klack, perforeringar och en stor platt rosett ...
Skulle gärna ha dem alla igen, liksom de här stövlarna. Kolla mönstret!
Svartvitt, för evigt modernt.
Klänning i yllejersey i mönstret Körsbärsträdet. Från 1966.

Det här blev en lite annorlunda skyltsöndag för min del, men jag hoppas att du också kan förstå och rent av dela min förtjusning! Andra skyltande bloggar hittar du till via BP, endera tittar du i hennes högerspalt eller så botaniserar du på listan över såna som brukar vara med.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Det var verkligen en annorlunda Skyltsöndag. Den var helt suverän tycker jag. Måste medge att jag inte kände till Katja of Sweden, men nu gör jag det. Vilka otroligt läckra mönster och stövlarna - WOW!
  Så jag tackar så mycket för rundturen på muséet. En ren njutning:-) Stort tack för länkarna också:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bloggat om Katja och min kärlek/beundran till henne ett antal gånger, men det var kanske innan du och jag blivit bloggkompisar? Hon var hur som helst helt fantastisk!

   Radera
 2. Jag känner till namnet Katja of Sweden men skulle inte kunna peka ut några kläder eller skor från henne. En väldigt utstickande garderob med roliga och härliga färger i, må jag säga.
  Kul att Kristinehamn fick äran att ha utställningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte för inte som hon gjorde succé bl a i Paris! Antar att den där utställningen kommer att vandra vidare, men vet inte vart.

   Radera
 3. Vad roligt! Och extra roligt att du kom iväg och kunde se utställningen och sedan generöst del med dig.Katja of Sweden känner jag väl till och har haft klänningar i hennes tyger som vår sömmerska i Västergötland sydde. Vet att mamma hade några klänningar från hennes kollektion.
  Kan inte annat än le när jag tänker tillbaka på när jag blev avstängd från syslöjden i Huvudsta skola i Solna. Och där var ett tyg från Katja of Sweden inblandat. Jag var ås dålig på att sy så syfröken sa att jag fick välja kjoltyg sist och då fanns bara i mitt tycke fula tyger kvar. När jag kom hem berättade jag om detta och nästa sylektion skickade mamma med ett vackert färgsprakande tyg designat Katja av Sweden.Men fröken tyckte det tyget var för "fint" för mig att använda. Varpå jag svarade att eftersom det var mitt tyg kunde jag klippa det till mattrasor. Hon blev vansinnig och jag åkte ut. Sedan meddelade min mamma att jag aldrig mer skulle ha syslöjd så rektorn gav mig jobb att göra i biblioteket på syslöjdstimmarna.
  Så till Katja går mina tankar än idag.
  Tack än en gång för besöket och rundvandringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha vilken bra historia! Jag tror att "slöjdfröknar" kanske är ett släkte för sig ... minns en jag hade som ideligen sa "det där får du allt ta och peta upp" ...

   Radera
 4. Detta fick mig att tänka på svärmor som åkte från Stockholm till Göteborg (kan ha varit Malmö ...) fram och tillbaka samma dag. Hon och en väninna skulle till en frisör där! Jag bara gapade! Men hon sa att hon har aldrig blivit så bra klippt som då! Kul grej, egentligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjaa ... för bara ett par år sen åkte jag t o r Sthlm-Gbg för att kolla in Liseberg i julskrud ... det var så omtalat, och jag hade inte sett det. Fast det blev en väldigt lång (och kall) dag så det blir ingen tradition. Nu fick jag ju se den här utställningen på köpet, så att säga, vi skulle ju ändå åka förbi.

   Radera
 5. Men jag har ju "bara" tio mil till Kristinehamn! Men jag nöjer mig med dina färgglada foton. Jag har dålig kunskap om mode i Norden, visst känner jag till Katja men jag tycker många designers, tänker då på vissa finska, påminner mycket om Katja. tänker då Marimekko och Finlayson osv. Men när de var populära då tyckte jag inte alls om dem, haha.Det är först nu på äldre dar som jag vurmar för retro från 60-70talet. Tack för guidningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å jag har beundrat så många finska formgivare! Timo Sarpaneva, Anniki Karvonen, Vuokko ... det går att räkna upp hur många som helst, tyvärr gör/gjorde de rätt dyra kläder. För dyra då, men drömma är ju gratis ...

   Radera
 6. Åhhhh, nu gjorde du min morgon, vilken underbart härlig nostalgitripp du och Katja bjuder på, vilka minnen, vilka fantastiska skapelser, vilka färger, jag bara älskar det!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att jag träffade mitt i prick - med Katjas goda hjälp, då. Visst är det härliga plagg. Och många kloka tankar dessutom.

   Radera
 7. Jag minns alla färger och mönster och stilen, men det var långt innan jag fattade det där med design och att någon hittade på varje klädstil. Jag skulle gärna se den utställningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får kolla, den kanske dyker upp i din närhet! Jag var nog rätt tidig med intresset för mönster, design och mode. Och det har förvisso inte gått över.

   Radera