tisdag, februari 09, 2021

Ätbart i boktitlar

Vad vore livet utan god mat och därtill lämplig dryck? Ja om aldrig förr så har vi nu oftare fokus på sådant, i dessa pandemitider. Man kan i sitt sociala avståndstagande åtminstone äta gott och njuta av det man har i glaset! 

Nu ska också vår litterära tisdagstrio ha mat & dryck (i handling eller titel) som tema, det har Ugglan bestämt. Och jag hämtar alla mina tre på andra sidan det stora havet! Tre klassikerstämplade romaner om fattiga människor som tvingas arbeta under slaveriliknande förhållanden för att över huvud taget överleva. När det kom till mat och dryck hade de inte mycket att välja på ... men boktitlarna har ätbara beståndsdelar.

"Majsmänniskor" (Hombres de maíz) av Miguel Angel Asturias fixade ett Nobelpris till Guatemala (1967). I den här romanen, skriven redan 1949, skildras livet bland indianerna på landsbygden, men man möter också den vita övermakten. Ett hårt liv i svåra omständigheter. Jag läste den när jag flyttade till Guatemala, det kändes nästan som ett krav! Och majs är förvisso en otroligt viktig gröda för landet.

"Guldfruktens land" (São Jorge dos Ilhéus) är skriven av brasilianaren Jorge Amado. Och guldfrukten, det är kakaobönan, odlad i trakten kring Bahia i nordöstra delen av landet. Det är fattiga lantarbetares klasskamp och strid, för en bättre framtid. Kakao var en viktig exportvara.

"Vredens druvor" (Grapes of Wrath) är berättelsen om immigranterna som under depressionen  kommer till Kalifornien för att slippa undan fattigdom och elände. John Steinbecks romanfigurer får sina drömmar krossade, jobben på persikoplantager och bomullsfält är hårt slit men illa betalt.

Ja, det här blev verkligen inga feelgood-tips, snarare feelbad ... Men såväl Steinbeck som Asturias fick i alla fall Nobel-priset, och Amado har gått till historien som en av de riktigt stora latinamerikanska författarna.

Förresten vill jag lägga till en bonusbok: "Kitchen Confidential  En kocks bekännelser" (Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly) av kändiskocken Anthony Bourdain. Väldigt underhållande, upplysande och avslöjande om livet som det kan se ut i restaurangkök. 

Copyright Klimakteriehäxan

31 kommentarer:

  1. Vredens druvor... jag undrar jag om jag har läst den eller bara tror det. Hade en Steinbeck-period, men minns inte vilka jag läste då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också en rad av hans böcker i hyllan. Men de har några år på nacken.

      Radera
  2. Vredens druvor har jag läst och minns precis stämningen och eländet. Men en riktigt bra bok!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror nog att Steinbeck var värd sitt Nobel-pris.

      Radera
  3. Jag tycker alla tre verkar intressanta! Tackar så mycket för tipsen. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och bonusboken, som till skillnad från de andra är modern, är väldigt läsvärd!

      Radera
  4. Vredens druvor väntar i bokhyllan och en bok om boken och om trakterna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då blir du vinkännare på köpet kanske? :-D

      Radera
    2. Anonym2:35 em

      vinkännare är jag väl redan... ? ��
      /Hannele

      Radera
    3. Ja kanske det, ursäkta mig!!!

      Radera
  5. Vredens druvor måste jag läsa någon gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns den som bra. Gillar Steinbeck.

      Radera
  6. Alla låter väldigt intressanta! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite historia på bra vis, tur att det har blivit liiite bättre i världen ...

      Radera
  7. Det är inget jag läst men Vredens druvor kanske är en bok man bör läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar Steinbeck. "Möss och människor" är en favorit.

      Radera
  8. Tack för fina lästips. Bland böckerna här har jag läst "Vredens druvor" och fört de andra till läslistan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar man mat och krog ska man faktiskt läsa Bourdain!!!

      Radera
  9. Återigen ställer jag mig i ett hörn och skäms. Enda boken jag läst av John Steinbeck är "The Pearl" och det gjorde jag i plugget.


    PS. Har en massa kokböcker här hemma, men de räknas nog inte till det här temat;-) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du gillar ju mat - läs "Kitchen Confidential", den är väl värd det. Lustigt nog hade vi den som semesterbok på en solresa, alla fyra i familjen läste, en av ungarna har sen dess läst om den minst en gång! Visar att det inte ärså himla tjusigt bakom ridån ens på den finaste krog.

      Radera
  10. Vredens druvor har jag läst men inte de andra två.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Amado är väldigt kul att läsa, skriver både lätt och tungt och man får liksom feeling av Brasilien!

      Radera
  11. Vredens druvor och Kitchen Confidential har jag läst. Tack för tips om de andra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så här i efterhand kommer jag på en hel trave matböcker ... Amado har skrivit "Gabriela, nejlika och kanel", bara som ett exempel!

      Radera
  12. Rolig mat du har valt. Majsmänniskor blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var den första bokrekommendation jag fick när jag hade landat i Guatemala City. När jag läst den och bott där ett tag förstod jag varför.

      Radera
  13. tre tungt vägande böcker. jag har i alla fall läst Vredens druvor i vår läsecirkel. jag var inte så förtjust i den, men inser att den är viktig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan omöjligen gilla alla klassiker/Nobelpristagare ... fast Steinbeck uppskattar jag.

      Radera
  14. 'Vredens druvor' har jag läst men de andra var nya för mig. Har Asturias 'Weekend i Guatemala' i hyllan, men har inte läst den än. Får kolla upp de båda sista lite närmre.
    Så du har bott i Guatemala?! Spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Asturias dyker inte så ofta upp i bokbloggarna, känns det som ... Ja, bodde där i två år. Spännande på flera sätt.

      Radera
  15. Vredens druvor har jag läst, minnesvärd läsupplevelse. Blir verkligen nyfiken på de andra två titlarna i din trio också, måste kolla upp dessa, tack för tipsen!

    SvaraRadera