onsdag, oktober 28, 2020

Dörrknackarbarnen

Det ringde på dörren en dag. Jag öppnade.
Utanför stod en liten flicka, kanske 8-9 år.  
-Hej, vill du köpa lite julsaker? 

Hon höll fram något som jag antog var kataloger och beställningslistor och såg bevekande på mig. Snett bakom henne stod en något äldre tjej, vilket gladde mig, för hon som förde ordet var inte stor nog att vara ute på dörrknackning helt på egen hand.

Visst fattade jag att barnet hoppades. Antagligen hägrade någon fin bonuspresent så snart hon sålt prylar för ett bestämt belopp, kanske något hon drömde om vareviga dag, något som fickpengen absolut inte skulle räcka till.

 

Ändå gjorde jag henne besviken.

-Oj, sa jag, det är ju bara september, jättelångt till jul! Så tyvärr måste jag tacka nej, det är för tidigt för mig att julhandla! /forts/


Du vill kanske läsa hela min fundering kring det i mitt tycke tämligen skamlösa utnyttjandet av barn som skickas ut på dörrknackning för att kränga prylar till jul, saker man sannolikt vare sig behöver eller vill ha. Klicka bara här så kommer du till gratissajten News 55, med speciell inriktning på läsare som är 55+. Där väntar mycket intressant!

Copyright Klimakteriehäxan

17 kommentarer:

 1. Hur har du tänkt att de ska hinna leverera i tid före jul om de inte börjar redan nu...??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barnidrotten är värre, där har föräldrarna inget val; de måste köpa massa kakor och prylar om barnen inte hinner sälja!

   Radera
  2. Vet inte om jag uttryckt mig oklart - men tidsaspekten bryr jag mig inte om ö h t. De skulle kunna komma i juni eller januari, det är principen jag är emot.

   Radera
  3. "Oj, sa jag, det är ju bara september, jättelångt till jul!"

   Radera
  4. Visst, det här hände nu, men det är oväsentligt - det är principen jag är emot, oavsett när det händer. Fast visst inser jag att det är mer logiskt att försöka kränga julsaker på hösten än i april ...

   Radera
 2. Hej! Jag har varit med och gjort en jultidning som heter "Julrosor". Skulle du va intresserad av ett recensionsexemplar? Skickar gärna ett :) Mejla mig i så fall på rebecca@orage.no. Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var vänligt - men jag brukar inte agera recensent.

   Radera
 3. Ibland är det en fördel att bo i en fastighet med kodlås. Då slipper man sådana påringningar.
  Minns att det faktiskt var föräldrarna på mitt jobb som sålde barnens grejer istället. Billigt var de inte men Newbody kalsonger och strumpor var av utmärkt kvalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också kodlås, men den påpasslige kan slinka in ändå.

   Radera
 4. Det där blir en plåga till slut.
  Jag gillar inte dörrknackning.
  Det bästa nu är helt klart kodlåset, tack och lov!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dörrknackning är inte kul. Extra trist när man utnyttjar barn, menar jag.

   Radera
 5. Tänk, jag som till och med att varit ute och frågat om det inte är några barn i grannskapet som säljer jultidningar i år.

  SvaraRadera
 6. Intressant artikel och jag jag instämmer helt i tankarna. Vi har också kodlås men det finns ju barn i huset och grannhusen som har samma kod.Har haft ett av grannbarnen här och han sålde grejer för Hammarby. Men jag köpte ändå inget. Gillar inte tankarna här att barn ska ut så här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det är just det. Inte ens för Bajen!

   Radera
 7. Svar: Du har helt rätt, jag gillar inte sötsaker men det finns fyra undantag:
  Tiramisú
  Crème brûlée
  Panacotta
  Cheesecake.
  Så BP-solen har helt klart fyra fläckar;-)

  SvaraRadera