torsdag, oktober 01, 2020

På besök i en ny stad i staden

Förr i världen  men ändå i "modern tid"  ansåg jag att huvudstaden tog slut vid Norra Stationsgatan (om man var på väg norrut). Så är det sannerligen inte längre. Tvärtom ligger nu där en helt ny bebyggelse med Nya Karolinska sjukhuset, massor med bostäder, parkeringshus och nyplanterade träd. Hagastaden ska dock inte stå klar förrän 2030, med t-banestation, parker och allt. 

Gamla gator förlängs och blir bredare. Två originella höghus syns på långt håll, dessutom finns de på pausbild i SvT i princip dagligen, så de är tämligen välbekanta för hela landet. Det handlar om Stockholms högsta hus, i 36 våningar och 125 meter upp i luften. Och bara ett stenkast bort har man gått in i grannstaden Solna!

Nu har jag äntligen varit på en promenad i det där området. Imponerande arkitektur, originell konst runt kåkarna. Och de där höghusen, som jag inte tyckt sett särskilt vackra ut i tv, är faktiskt jättehäftiga på nära håll! På taket på dem båda står något som liknar en lyftkran eller en helikopter. Det är fönsterputsmaskiner! Fönsterputs, på utsidan alltså, ingår i hyran.

Det kostar uppenbarligen att bo så här modernt. Högst upp i ett av tornen finns en lägenhet på cirka 260 kvadrat som lär ha nio (9!) balkonger och en altan på 150 kvadratmeter. Såld för 65 miljoner kronor. Det handlar om bostadsrätter, och föreningen har det passande namnet Innovationen. I det andra tornet håller folk just nu på att flytta in. 

Holländske arkitekten Reinier de Graaf har ritat. Mäklaren som säljer är (förstås) Fredrik Eklund och hans firma. Fredrik är etablerad också i New York som en som säljer ofattbart dyra bostäder, och han har en huvudroll i dokusåpan "Toppmäklarna" (Million Dollar Listing) som drog jättepublik när den sändes i tv.

Allra häftigaste kåken är ändå Aula Medica, glashuset som är Karolinska institutets jättelokal för konferenser och andra stora sammankomster. Den fantastiska och båtliknande byggnaden är ritad av Gert Wingårdh och den har stått klar i flera år, men jag hade alltså inte varit ens i närheten tidigare. Nu blev jag vederbörligen imponerad. 

Gatorna i området har fått namn efter framstående forskare, inte bara herr Nobel själv utan också ett antal kvinnliga pionjärer som Anna Stecksén, den första kvinnliga medicine doktorn i Sverige och Nanna Svartz, som blev den första kvinnan med titeln professor i medicin. En feministisk blinkning i vetenskapens högborg!Granne med all modern bebyggelse ligger två faluröda hus från 1700-talet.


 
Astrid Lindgren i Hertha Hillfons version, en replica av statyn vid AL:s barnsjukhus. Ett barn får plats bredvid Astrid i soffan. Hon läser ur "Bröderna Lejonhjärta" med duvan vid armbågen. 

             Det finns förstås också en del naturlig skönhet i området att betrakta ...

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Intressant att se! Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan jag kommer till Sthlm igen. Det känns så länge sen nu, fast jag var där en dag i februari. Pre-corona.
  Jag får nog avstå från min gamla vanliga dröm att ha en övernattningslägenhet i Sthlm, speciellt i de där husen... Förresten har jag nog inte ens råd att hyra ett litet förråd att sova i. Billigare med hotellrum ett par gånger om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte verkligen det var spännande att se sig omkring i området. När man sedan får gå in i stora sjukhuset igen lär det finnas tusentals konstföremål att se, förutom de vi nu kunde se dels ute, dels genom fönstren.

   Radera
 2. Det är härligt om konst får synas och varför inte på ett sjukhus? Så bra tänkt! Sjukhus är tråkiga i sig, så de behöver en hel del piff.
  Astrid Lindgren-statyn var hur häftig som helst och det är klart att hon skulle finnas vid barnsjukhuset Astrid Lindgren <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrid passar ju in överallt! Och ja, både sjuka och medföljande kan behöva något att vila ögonen på.

   Radera
 3. kul att du visar bilder, fin staty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är roligt att en unge kan sitta bredvid Astrid! Typiskt fototillfälle!

   Radera
 4. Tror det eller ej, men jag har faktiskt följt hela projektet Hagastaden inklusive NKS från nionde våningen på min dåvarande arbetsplats. Det var fascinerande att se gamla hederliga Norra Stationsbyggnaden jämnas med marken och ersättas av skokartonger längs Norra Stationsgatan. De visar du som tur är inte.
  Norra Tornen tycker jag är de enda byggnaderna i konservativa Stockholm som jag verkligen tycker om. Banbrytande enligt mig, för Stockholm alltså. Oscar Properties har haft ett helvete att hitta ägare till bostadsrätterna. Förstår varför...
  Aula Medica är såååå himla läcker - exteriören alltså. Interiören är inte i samma klass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket skådespel du haft för dina fötter! Vist såg det rätt trångt ut här och där ... men tornen är urhäftiga (Stockholm 01 gillar jag också, vid Gullmars). In kommer man f n inte, så interiörerna hoppas jag få se en annan gång.

   Radera