söndag, oktober 25, 2020

Vink vink! Det är Skyltsöndag!

Möjligen är jag både blind, okunnig och åker buss för sällan. Men inte visste jag att vi i Stor-Stockholms lokaltrafik har något som heter vinkområden! Det berättar i alla fall den här skylten. SL förklarar: "Längs vissa sträckor finns istället för vanliga hållplatser så kallade vinkområden, där man kan stanna bussen genom att vinka till dess förare."

Vi är säkert många som redan försökt vinka åt en busschaufför, men då har det nog handlat om att man, i fullt språng, har haft två meter kvar till dörren, när den slår igen och bussen så retfullt glider tillbaka ut i gatan. Då fungerar det alltså inte särskilt bra. Men det har förstås inte hänt på ett äkta vinkområde.

Hade gärna testat att vinka till 901-an, men såg inte till någon. Och det var kanske lika bra, eftersom jag dels inte vet vart den går, dels absolut inte skulle ut och vara busspassagerare ... det är man ju inte i onödan, i dessa tider.

Grön-vita vinkningar skickar jag också till skyltsöndagarnas vårdnadshavare BP, lite krasslig denna vecka, med speciell hälsning, oss bajare emellan ... Trevligt sätt att markera utrymmet för fotgängarna, eller hur? BP har listat alla presumtiva skyltningsdeltagare här


En titt i fina ostdisken i fina Östermalmshallen får mig att stillsamt undra: hur sugen är jag på en ost som heter fyllehund? Kanske är den jättegod, jag har inte smakat på denna dansktillverkade produkt. Om du gillar dessertostar med blå- eller vitmögel kan jag dock rekommendera en annan dansk, en som finns hos Lidl och heter Blue respektive White Moon. Supergod, till superpris.

Låt mig fortsätta på matavdelningen. Visst har man redan sålt lussekatter ett tag. Här hjälper inget extrapris, trots att jag alltid gillar att fynda. Men den här sortens bullar får vackert vänta till december, hur frestande saffransgula de än är. Fast vågar man tro att det är saffran, till det priset?

Rundar av med sedvanlig uppmuntringsduo. Passar väl bra nu när Folkhälsomyndigheten gett 70+ och andra i så kallad riskgrupp lite större friheter.
 

Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Vad häftigt med vinkområden! Blev smaksugen på Drinken Dog. Positiv avslutning är hållbar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var väl korkad som inte bad att få smaka på Fyllehunden - det brukar man ju få i såna där fina affärer!

   Radera
 2. Det här var ju legal vinkning. En gång vinkade jag till en buss som smällde igen dörren framför näsan på mig, men ändå öppnade och då fick jag en utskällning, suck.
  Lussekatter nu???
  Ost som luktar, särskilt dansk, är supergod!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om den här fyllhunden luktade ... den var ju väldigt inplastad! Har också varit med om otrevliga chaufförer, värst den som lyckades stänga framdörren så att jag fick den i skallen. Sa han ursäkta? Nej. Han sa: Va faaan nurå?

   Radera
 3. Så himla gullig du är:-) Absolut älskar Bajen-markeringen på marken där. Den har jag inte sett faktiskt. Kul att du också är Bajen-fan, då är vi två i min läsekrets i alla fall, där de flesta nog hejar på DIF följd av AIK.
  Det där med "roliga" namn har blivit en trend. Är det inte öl så är det ost man döper till nåt för mig totalt oattraktivt faktiskt. Här är vi överens igen:-)

  På tal om vinkområden så är närbussen som går mellan äldreboenden här i Täby ett vinkområde. Om jag inte har helt fel så är alla linjer som börjar på 9 just vinkområden. Kolla, jag kan ha fel.
  Tack för tipset med Blue och White moon:-)
  Lussekatter är ingenting för mig om jag ska vara ärlig, så...
  Å din trogna duo är still going strong och det lär den göra ett bra tag framöver.

  Tusen tack för en fin skyltning med personlig touch:-) Stort tack för länken också:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bara jag som inte känner till bussarnas vinkområden ... Hoppas du mår bättre! Och eftersom Bajen vann senast gör du nog det!

   Radera
 4. Vinkområden har jag sett i Solna, vid Jungfrudansen och vet att de finns runt om där. Här i innerstan har jag dock inte sett några. Skulle nog kunna tänka mig att vinka för gruppen resenärer är nog alla i olika riskgrupper. Men ännu inte testat. Vet att de fanns redan på min mammas tid och hon avled 2002. Grönvita övergångsställen har jag inte sett men de passar ju perfekt här. Hade också med något liknande men i form av en grönvit bil.
  Lussekatter före första advent är ett otyg och dessa som nu säljs ser ju torra ut redan på plåten. Fullt förståeligt med priset.
  Osten från Lidl som du tipsar om gillas här också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det grönvita paret går hand i hand i Söderallén, på ett par ställen. Kul att du också upptäckt Lidls goda ostar, jag blir alltmer positiv till Lidl som jag från början inte trodde alls på.

   Radera
 5. Haha, så gulligt det lät med vinkområde! I Helsingfors stannade ju många busslinjer på samma hållplatser, fast bara om du vinkade, eller höll upp armen eller nåt. Glömde du det så dundrade bussen vidare...Jag tror att jag av misstag stod och viftade i Stockholm några gånger innan jag fick blickar som fick mig att förstå att jag betett mig underligt. Jag gillar lustigkurrar och skulle absolut vilja smaka på en drunken dog...Vår lilla ort har faktiskt en eminent ostkoja med ett stort utbud av härliga ostar. Fast ingen fyllekaja vad jag kan minnas. Lussekatterna lockar mig aldrig, men doften kan vara god, kring juletid...om nu saffran använts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men visst låter det lite rart?!? Samma system tillämpas ju för en del skärgårdsbåtar, vet jag. En och annan lussekatt låter jag nog slinka ner, men absolut inte förrän i december. Min mamma bakade suveräna, såna får man ingenstans, dock.

   Radera
 6. Det där med vinkbuss har funnits i många år, faktiskt. Har för mig att det fanns i Väsby på 90-talet, läste en som skrev att det fanns redan på 50-talet.

  Undrar om osten stinker som den heter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja på vischan brukar bussarna nog inte stanna om de inte ser nån som verkar vilja åka, så det stämmer antagligen. Fast i Sthlms-området trodde jag kanske inte? Fel, tydligen. Jag kommer nog inte att köpa den där osten, så du får klara dig utan svar!

   Radera
 7. Svar: Klart jag köpte matlådorna:-) Skulle ha förtydligat, men trodde att man (läs: ni läsare) skulle läsa mellan raderna. Ibland är jag överambitiös i mitt tänk, eller också är jag urlakad efter två så gott som sömnlösa nätter på sjukhuset;-)

  SvaraRadera
 8. Första gången jag ser en vinkskylt men kul är det att man kan leva lite manuellt också i storstadsområden. :)
  Här äts lussekatter i december och absolut inte nu. Låter lite skumt det där med priset och saffran?
  Osten får ligga kvar för min del, namnet är kanske roligt i någons ögon men nej, det finns gränser.
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte är den enda som gått omkring i livet ovetande om vinkområdena ...

   Radera
 9. Härlig skyltning!! Här finns minsann inga vinkområden, inte när det gäller buss i alla fall, annars vinkar vi hejvilt till alla vi möter ;)
  Osten blev jag nyfiken på, jag är en obotlig ostoman nämligen :D Däremot det där konstiga grön/vita på gatan....du vet här är man mest svart/gul av nån anledning men det är ju hockey förstås ;)
  Ha det så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ostoman skulle nog kunna göra av med jättemycket pengar vid den där disken ... Hur många olika sorter som helst!
   Hockey - då går jag i lila och gult!

   Radera
 10. Vinkområden var något nytt men fungerar säkert.
  Läcker markering för fotgängarna.
  Saffransbröd redan nu!! Det finns säkert här också om jag tittar efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varenda affär har ställt fram julmusten på mycket synlig plats, du har säkert saffransbullar även i "din" butik. Har aldrig hört en enda människa i Stor-Stockholm som vinkat in en buss, men de måste ju uppenbarligen finnas.

   Radera
 11. Den där osten Drunken dog ser åtminstone väldans god ut, även om namnet är mer kul än kulinarisk.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle ha förstås bett att få smaka ... det gjorde jag inte.

   Radera