onsdag, oktober 14, 2020

Upptäck Jennifer Clement du också!

Bloggaren Enligt O spottar ur sig "veckans kulturfråga" med egen logga. Denna gång söker hon skribenter som inte figurerat i den senaste tidens prisregn, toppat av Nobelpriset.  

Och frågan lyder så här: Vilken författare tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?t mig dra ännu en lans för Jennifer Clement. Hon är amerikansk-mexikanska, 60 år gammal, i botten journalist, engagerad i medborgarrättsfrågor och en period ordförande i internationella Pen-klubben, första kvinnan på den posten.

Sin författarkarriär inledde hon med poesi, men hennes dikter har jag inte läst. Däremot samtliga hennes romaner, alla tyvärr inte översatta till svenska: "En bön för de stulna" (Prayer for the Stolen), "Gun Love" (översatt med samma titel), "The Poison that Fascinates" och "A True Story Based on Lies". Dessutom memoar/biografiboken "Basquiats änka" (Widow Basquiat) om den dramatiska och stundtals väldigt smutsiga kärlekshistorien mellan den stilbildande graffitikonstnären Jean-Michel Basquiat och hans (mesta) flickvän. Clement var vän med dem båda. Basquiat dog 1988 av en överdos,  bara 27 år gammal. 

Enligt O spär på med en önskan om en förklaring till mitt val: Vad gör hen så bra? Hennes engagemang! Clement brinner för flickors och kvinnors sak, hon ser deras utsatthet och deras avsaknad av ett försvar som fungerar. Dessutom "kan" hon sitt Mexiko, där droger, fattigdom och förtryck tillhör vardagen för alldeles för många. Och ändå händer det att jag längtar tillbaka dit ...

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. har nog en oläst i min bokhylla, tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
 2. Har varit nyfiken på hennes böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är verkligen med i fanklubben. Om något år kan hon få Nobelpriset tycker jag!

   Radera
 3. Har läst En bön för de stulna och älskade. Sedan har jag glömt bort henne. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "En bön" var också jättebra som radioföljetong, för något/några år sen.

   Radera
 4. har läst Clement. hon är jättebra. men hon har ju inte direkt någon stor produktion bakom sig och är väl inte så mångsidig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar med tanke på Nobel? Tja, poesi, ett gäng romaner och en biografi - och det kommer säkert mera. Kom ihåg var du läste det först!

   Radera
 5. Tack för det här tipset. Har hört namnet men ännu inte läst något av henne. Får ändra på det.

  SvaraRadera