lördag, oktober 24, 2020

Veckans mening – om barn utan bullar

På initiativ från Robert och hans blogg Mina skrivna ord ägnar jag numera en stund varje lördag åt att leta upp en mening som är värd att begrunda lite extra, läsa om, med ett budskap som man kanske skrattar åt eller förfäras över. Meningen ska hämtas ur det man läst den gångna veckan.

Johanna Ekström, dotter till författarparet Margareta Ekström och Pär Wästberg, har skrivit om sin uppväxt och sin mamma i "Meningarna" (tidigare har hon också publicerat en bok om relationen till sin far, en bok i vilken han inte framstod som en drömpappa direkt). Mamman (idag drabbad av sviterna av stroke) gick upp i sitt arbete som journalist, poet, översättare och författare, och dottern minns att hon saknade kärlek, såg mest ryggen av sin mor. I intervju med Johanna E i ett nummer av tidningen Vi läser hittar jag Veckans mening denna gång, ord som ger en rätt sorglig bild av föräldraskap:

Margareta Ekström bakade inte bullar, hon knådade språk.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. passar henne, har läst en ny barnbok, Molnbullar av Baek Heena:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/10/laser-molnbullar-just-nu.html

  SvaraRadera
 2. Det var en intressant formulering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och lessam, man ser den övergivna ungen för sin inre syn...

   Radera
 3. Sorgligt intressant.
  Vilken tur att jag kommer ihåg min mammas bullar och goda bakverk och bullar och längder har jag bakat när barnen var små. En längd snodde katten och la sig under sängen och smaskade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mamma bakade också goda bullar, jag har aldrig blivit duktig på att baka. Men gjorde det ändå när barnen var små, eftersom man "skulle" ...

   Radera
 4. Sorgligt vet jag inte om det är att knåda språk istället för att baka bullar. Är benägen att till och med föredra det först nämnda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på barnen så tror jag att de har lite roligare med en morsa som bakar med dom än en som sitter vid sin skrivmaskin hela tiden. Utan ungar är det en helt annan sak, förstås. Jag knådar ju gärna ord i dag, men aldrig deg!

   Radera
 5. Snyggt formulerat i alla fall.

  SvaraRadera
 6. En underbar formulering. Men alla är väl onte bullmammor. Undrar vad sonen skulle skriva om mig... Vill jag ens veta det? Fast jag vet att han älskar mig och emellanåt bakar jag ju- senast i dag - och ibland knådas det ord också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan omöjligt vara bullmammor, men man kan väl finnas till för ungarna ändå?

   Radera
 7. sonen bakar väldigt goda bullar till sina barn ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Det är gott med bullar ...

   Radera
 8. Tänkvärd mening med flera bottnar. Tack för tipset om boken "Meningarna" har inte läst den.

  SvaraRadera
 9. Ja, när du beskriver bakgrunden till meningen så får man ju bilden av ett negligerat barn.

  SvaraRadera