söndag, oktober 04, 2020

Dagens ord 86 och Skyltsöndag med oklart budskap

SMÅVATTEN

-Alltid lär man sig något nytt. Som nu, när jag stöter på skylten om "småvatten". Hav är jag bekant med, insjöar, tjärn, floder, älvar, åar ... men inte detta. Vilket visar sig vara den korrekta benämningen på en speciell biotop (ekologiskt enhetligt naturområde) som inte är ett skvatt ovanlig, även om ordet för mig var obekant. Det handlar om  och nu citerar jag Skogsstyrelsen  "mindre och öppna vattensamlingar och den vegetation som finns i deras omedelbara närhet samt angränsande skogsmark. Här inbegrips även ytor som vissa år torrläggs under sommaren." Småvatten omges oftast av lövträd. Så nu vet du det, för den händelse du nyss var lika okunnig som jag och fann skyltens budskap en aning oklart!


IDAG BLIR DET ALLTSÅ 
EN KOMBO!

Demonstration på Mynttorget. En engagerad medborgare har gjort en skylt som han viftar energiskt med, glad om någon vill fotografera. Men mannen får ursäkta: jag förstår inte budskapet.

Gubben här nedan har kanske inget eget glasklart budskap han heller, men håll med om att graffitimålaren gjort oss förbipasserande en tjänst. För visst blev väl det fula plåtskåpet betydligt trevligare att titta på sedan det fått sin bild, även om det ser ut som om gubben gråter lite?

Vem kom på idén att skylta med de pastellfärgade trianglarna först: billackeraren som gjort blomfirmans åk till rena glädjekicken i trafiken? Eller konstnären Jesper Nyrén som skapat verket Kristall, en fönstervägg på Nya Karolinska Sjukhuset?

Lägg till detta en dos uppåttjack, alltid behövligt och kanske extra efterlängtat en dag som denna när det är grått, mörkt, regnigt och blåsigt, 14 grader. Denna veckas Skyltsöndag är därmed fullbordad, åtminstone för min del. Andra bloggar som söndagsskyltar hittar du den här vägen.Copyright Klimakteriehäxan

13 kommentarer:

 1. Skåpbilen var ju hur snygg som helst!

  Har för mig att du också gnällde om att du inte kunde lägga in bildtexter? Det här skrev jag till BP:
  Uppe på listen med olika textformateringar precis under inläggets rubrik så har det understrukna A:et betydelsen textfärg. Men om du klickar på en bild så den är markerad så får du upp en radda med ikoner och där betyder plötsligt det understrukna A:et att det är bildtext. Tror de har klantat sig lite där ...

  Jag har skickat feedback till dem om detta. Hoppas att de läser den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det ska jag omedelbart kolla! Bra tips! Jag har skickat in en rad olika synpunkter men man kan ju undra om nån läser. En av de grejer jag påtalat har dock ändrats.

   Radera
  2. Jajamensan! DAGENS NOBELPRIS FÖR BÄSTA BLOGGUPPTÄCKT GÅR TILL EMMA!!!!

   Radera
  3. Tyvärr får du inte gå på Nobelfesten, för den är inställd i år ...

   Radera
 2. Småvatten tror jag allt att jag begrep, men mannen där med skylten? Han har Bensinupproret2.0 på skjortan, om det kan ha något samband med hans tomma konto?

  Bra skyltat, som du brukar. Hakar på Emmas förklaring om bildtext. Detta hade jag redan upptäckt att man kan göra men det gör ingen skillnad. Så jag förstår inte vitsen. Men det kanske är jag som inte har något förstånd ;)
  Något som jag tycker är BRA med nya Blogger är att man ska bekräfta sin publicering. Då sker inga misstag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bensinupprorströjan sitter på killen snett bakom, inte på mannen med skylten. Ja inte vet jag vad han ville ha sagt. Du har rätt i att det är bra att "bekräfta" publicering, det har hänt att jag snubblat med feta fingrar och lagt ut saker som inte varit färdiga osv.

   Radera
 3. Småvatten hade jag i värsta fall kunna gissa mig till, men bra att du gjorde research där.
  Den andra skyltens budskap förstår jag inte, och den får inga träffar på nätet heller. Du kunde ha frågat killen, men då hade du troligen aldrig kommit därifrån.
  Elskåpet gör mig glad, och lövet som ligger ovanpå ser nästan ut som en hårtofs. Riktigt roligt:-)
  Å den färgsatta bilen gör mig lika glad som elskåpet:-)
  Kul att du har kompletterat din trotjänare med en komplimang:-)
  En toppen skyltning. Tusen tack för den och länken:-)

  PS. Emmas tips var kanoooon! Har dock inte lyckats med att få rätt storlek på bildtexten. Defaulttexten är pytteliten, tyvärr. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev liiite nöjd själv ... :-D
   OBS jag la inte dit lövet, det bara låg där! Om bildtexten: det går ju att välja den storlek man vill ha!

   Radera
 4. Småvatten hade jag hyfsat hum om men en repetition är alltid välkommen.
  Skåpbilen har jag sett och gillar den. Troligen är den betydligt billigare både i drift och att lackera att lackera än glasväggen på NKS.
  Där har de ju satsat gigantiska summor just på olika utsmyckningar. Hade varit fint om de ordnat till arbetsmiljön för personalen på golvet också.
  Mynttorget verkar ha olika demonstrationer varje dag nu. Och visst kan man fundera över flera av budskapen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant detalj om pengar, dock; man ska numera alltid satsa 2% av det ett byggnadsprojekt kostar i konstinköp. OCH vad det gäller NKS så lär konstbudgeten vara den enda som hållits!!!! (bara en sån grej som att man "glömt" ordna mötesrum etc och därför hyr ett halvt hotell strax intill kan ju få en vanlig dödlig människa att svimma).

   Radera
 5. Efter att ha läst Lasse Åbergs text om fulhet hos två deltagare i skyltsöndag denna vecka, är jag mycket glad över att jag trots allt ser strålande ut! Småvatten var ett nytt ord för mig också, det finns en drös av ord för olika typer av vatten,jag är inte så himla bra på att skilja dem åt. Intressant är det alltid med nya ord.
  Inte förstod jag den glada gubbens motto heller...
  Vad är han då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nya ord kan aldrig vara fel, eller hur?! Glada gubben förblir en gåta!

   Radera