torsdag, oktober 01, 2020

Hur ser en bokläsare ut?

Hoppsan, blev det oktober alldeles nyss? Det kommer så plötsligt ... men Helgfrågan från Mia i bokhörnan, den är man alltid beredd på, eller hur? Och den här gången är det ingen enkel nöt att knäcka. Mia undrar: Hur ser en bokälskande person ut och vad är dennes attribut? Allt enligt vad gemene man tror.

Är det en närsynt, glasögonprydd tråkmåns som är urbilden av en bokmal? Med murriga kläder och oborstat hår, inget smink på damerna? Tja, låt gå för det. MEN som alltid när det handlar om generaliseringar är undantagen lika många som huvuddragen. 

Alltså kan en bokläsare i själva verket se ut precis hur som helst. I bästa fall hittar man denna variant av Homo Sapiens i alla olika åldersgrupper och yrkeskategorier. Bra attribut att ha för bokens vänner är bra belysning, bibliotekskort och bokmärke, för hundöron accepterar ingen äkta bokvän.

Det finns förstås en bonusfråga också: Har ni köpt några julklappar än? Jo, det har jag. Jättefina julmönstrade kläder till barnbarnet köpte jag på rean i januari, och tror att jag lyckades välja rätt storlek till och med!

Trevlig helg önskas ni alla! God jul väntar vi väl ändå med ett tag, även om julen börjar göra sig påmind lite här och där: poinsettia i affären, annonser för julbord, adventsstakar och pynt kryper fram i butikerna och minsann om inte folk handlat julmust också!

Paket, gran och ett litet rådjur - eller är det Rudolf med röda mulen, innan han fick röd nos? På röd botten, självklart, i 90 centilong.

Nytillskott i mitt bokmärkesförråd: två modedesigners "signatur", Gudrun Sjödén och Carin Rodebjer. Bokmärken måste alla bokläsare ha!

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. javisst kan bokälskande personer se ut hur som helst och vara i alla åldrar. talade just med barnbarnen. den stora läste högt för den lille, som kan läsa själv, men gärna ser att någon annan gör det

  SvaraRadera
 2. Intressant fråga. En bokläsare ser ut som vilken som helst. En bokläsare kan också ha blivit en boklyssnare vid ålderns höst. Men allt handlar om att få till sig det litterära.
  Alla mina fyra barn är fullständiga bokmalar, underbart!
  Bokmärken finns på alla de plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men bokmärkena ska synas på lördag ;)

   Radera
  2. Härligt att dina barn läser! Mina två har båda lät jättemycket, men nu verkar det som om Sonen läst klart. Dottern fortsätter tack och lov. Med bokmärken har jag ju egentligen slutat ... tyckte de passade här!

   Radera
 3. Gudruns parfymsticka är fin, multifunktionell.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde plastas in om den ska hålla, dock.

   Radera
 4. Håller med dig, bokläsare kan se ut precis hursomhelst. Du och jag är typexempel på det;-)
  Åsså har du två nya bokmärken som du lägger upp idag istället för på lördag, usch;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två bra exempel, eller hur? :-D
   Men jag har ju slutat med bokmärken, egentligen ...!

   Radera
 5. Tror vi bokläsare är av alla de sorter, i alla åldrar (nästan) och kan se ut hur som helst.Jag har alltid läst böcker från det att jag var fem och gör det fortfarande.
  Hos mig är båda döttrarna och barnbarnen roade av böcker. Minns när dotter Helen i klass 8 läste "Bang" med stort intresse och skrev en uppsats om det. Kul med "Bang" när hon var 15 år.
  Kul med nya bokmärken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att hon upptäckte Bang. Glömmer aldrig när jag i "ämbetet" ringde en nyutsedd redaktör för tidskriften Bang. Det visade sig att hon hade inte en aaaaaning om varför tidningen hette så!!!

   Radera
 6. Köper du julklappar redan i januari? Det måste ju vara nån sorts rekord! :O

  SvaraRadera
 7. Absolut, bokälskare kan se ut som vem som helst.

  SvaraRadera
 8. Bibliotekskortet har jag under senare år sett som en ovärderlig skatt! My precious. <3

  SvaraRadera
 9. Jag har faktiskt köpt böcker redan till barnbarnen. Fina bokmärken.

  SvaraRadera