söndag, oktober 11, 2020

Skyltsöndag i (o)hälsans närhet

Måhända är det bara jag som hajar till när jag upptäcker den här skylten. Men jag ser en rullstolsburen person med en framsträckt tiggarburk i handen, en burk av metall/glas/porslin, eftersom det säger "klick" när ett mynt ramlar ner. En elak tolkning, eller hur? Men möjlig, håll med om det!

Mycket har sagts och skrivits om Stockholms nyaste storsjukhus, Nya Karolinska. Miljonerna har rullat, många konstigheter har avslöjats. Men är det också "kungligt"? Jag undrar när jag tittar på deras logga, där det förvisso finns en krona. 

Det visar sig att den har man fått slåss för från sjukhusets sida. Nu finns den med på alla skyltar på byggnader och dörrar, vid sidan av en lagerkrans som symboliserar vetenskapen, eller som det står i "programförklaringen": kunskap, visdom och framgång. Det hade kanske varit klädsamt att tillfoga en tredje symbol, någon sorts sparbössa till exempel? För framtida bruk, alltså.


Det är BP som förvaltar bloggprojektet Skyltsöndag. Nej, inte det gamla och döda bensinbolaget, vars logga i en mosaikskylt fortfarande bevaras som ett konstverk vid Ringvägen ett par kvarter från Skanstull, utan här, där du hittar flera söndagsskyltare.

Eftersom jag denna Skyltsöndag rört mig på (o)hälsans område slänger jag med min vid det här laget snart klassiska skylt.  Frågan NÄR? väntar dock på sitt svar, och vi verkar få vänta länge. Den trista uppgången i antal smittade gör en sorgsen. Och lite oroligare, igen.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Hahaha! Du har helt rätt i din tolkning av första skylten. Har faktiskt aldrig sett den varianten. Den är aningen olycklig om man säger så. Lika olycklig är NKS skylt. Den gör ont i mina ögon som f.d. grafisk formgivare, helt bortsett från om kronan och lagerkransen är berättigade i sammanhanget, vilket man verkligen kan ifrågasätta. Suck!
  Den gamla BP skylten älskar jag såklart, är ju mina välvalda initialer som står för mycket annat också;-)
  Vist blir man oroligare igen. Å skräcksiffror som i England, Frankrike och Spanien gör ju att man blir mörkrädd - igen. Suck!
  Hursomhelst var det en riktigt, riktigt bra Skyltsöndag hos dig:-) Tusen tack för den och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handikapptiggaren var ny för mig också. Kul för dig att ha en så berömd och stilig "namnskylt"!

   Radera
 2. Ja, BP skylten är en klassiker. Hade den också med i en Skyltsöndag för några veckor sedan. Den är ju verkligen "kult".
  Vad gäller första varianten så håller jag med dig men har inte sett den så. Kommer nog att göra det nu.
  NKS borde helt klart ha med en sparbössa för där verkar det läcka pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. BP-skylten fanns också med när Gems Weekly hade TANKA som tema, men jag är lite dålig på att få till de där "uppdragen" så nu plåtade jag BP härom dan i stället. NKS-affären borde någon tvingas ta ansvar för.

   Radera
 3. Fast BP finns, tankade där för några dagar sedan. Visserligen här i Spanien då.

  Och jag tänkte mig att det var en rullstolsburen som fotade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I Sverige försvann väl BP för rätt länge sen nu? Din tolkning, ja varför inte, även moderna kameror kan ju säga "klick"!

   Radera
 4. Tittar begrundande på första skylten och funderar hur man tänkt---eller inte. Men, klicket, jag fattar inte. Det är inte klicket mellan kungen och Silvia, så vad är det då för klick??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att man/den i rullstolen förväntas trycka på en stor knapp för att öppna en dörr och då säjer det kanske "klick"? Skylten satt på en Djurgårdsfärja.

   Radera
 5. För mig är din första skylt inte alls så konstig. Jo, det klickar när en trycker på dessa större. intressant län du ger. BP skylten passar in och de sista är hoppingivande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Desto bättre om budskapet går fram, åtminstone till några (som inte är beredda till lika illvillig tolkning som jag). Sen förstod jag inte det där med "län"?

   Radera