lördag, oktober 10, 2020

Veckans mening – om Det Stora Landet i Väster

På initiativ från Robert och hans blogg Mina skrivna ord letar jag numera varje lördag upp en mening som är värd att begrunda lite extra, läsa om, med ett budskap som man kanske skrattar åt eller förfäras över. Egentligen ska den nog hämtas ur en bok som man just är inne i, men eftersom jag drabbats av lite lässvårigheter (jag får såna perioder) hämtar jag Veckans mening ur en högaktuell artikel i tidningen USA Today.

Den är skriven av min vän Dennis Jett, f d amerikansk ambassadör under 28 år i en rad länder på tre kontinenter, idag professor i International Affairs vid Pennsylvania State University. Det är sina år som diplomat han ser tillbaka på i den här texten, år när han alltid ansåg sig lyckligt lottad eftersom hans eget hemland hade så många goda sidor, som inte skulle kunna förändras till det sämre. Eller kunde de det? En liten engelsk läsövning blir det alltså:

It took President Donald Trump, his coterie of fellow grifters and news outlets that operate like state media to show me that my smug self-assurance about the exceptionalism of America could turn out to be utterly wrong.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Sorgligt men sant.

  SvaraRadera
 2. Instämmer helt i föregående kommentar.

  SvaraRadera
 3. Förstår att du inte gav dig in på att översätta den texten. Till och med min svengelska man fick tänka till för att förklara för mig vad "coterie" och "grifters" var för nåt.
  Å din vän har insett den bistra sanningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle iväg på en grej, hade inte tid att översätta - men skulle nog klara det, fast det kräver lite eftertanke om man ska få till elegansen i Dennis formulering. Grifter kan man väl kalla nån som spelar falskt, luras? Och kotteri på svenska, Eller?

   Radera
 4. Ja, förskräckligt och sorgligt, det är vad det är. Undrar hur det ska gå i valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi håller tummarna, men kan inget göra ...

   Radera
 5. mannen som suktar efter Nobels Fredspris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte Dennis. Men Donald, kanske. Fast så illa ska det väl ändå inte behöva bli.

   Radera
 6. Ja jösses vilken galen värld. Jag bara väntar på att bli väckt ur den konstiga drömmen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack ja. Man verkar få vänta länge, i fyra år till om inte något händer på riktigt.

   Radera