torsdag, oktober 08, 2020

Jaha. Eller nähä.

Jaha. Naturligtvis upprepas historien. Och nähä, inte har jag läst henne.

En för mig totalt okänd amerikansk kvinna och poet får Nobelpriset i litteratur 2020. Louise Glück heter hon, såvitt jag sett otippad av all expertis. Och, eftersom hon kommer från USA, än en gång ett hinder för mina favoriter Oates och Atwood att bli pristagare. Synd.

Det visar sig  föga förvånande kanske, med tanke på att författarinnan mig ovetandes bl a fick Tranströmer-priset för ett år sen?  att vadslagningsfirmorna hade Glück med i hanteringen. Det visar sig också, hör jag i Sveriges Radio, att oddsen för henne sjönk dramatiskt under det sista dygnet innan det var dags för tillkännagivandet.

Vilket än en gång kan tänkas väcka frågan om det trots allt (och trots att Kulturprofilen sitter inne och hans hustru inte längre är akademiledamot) kan finnas någon lösmynt människa bland De Aderton. Det har i alla fall läckt förr, vilket jag skrivit om här.

Copyright Klimakteriehäxan


8 kommentarer:

 1. läst Ararat av Louise Glück som fått Nobelpris 2020, smakprov:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2020/10/last-ararat-av-louise-gluck.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glück fick ju årets Tranströmerpris.

   Radera
  2. Jo jag har noterat det. Men, som sagt, poesi är inte min grej.

   Radera
 2. Såg inslaget om Louise Glück på nyheterna. Alrig hört talas om henne, men hon fick en utmärkelse av Obama för nåt för ett antal år sedan. Det nämndes att hon är ett stort namn i USA. Hon skriver poesi, och det är inte min grej... heller;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade aldrig hört namnet. Och då har hon ändå fått Pulitzerpriset. Men folk verkar hyggligt nöjda med valet.

   Radera
 3. Har jag hört hennes namn ...? Jag vet inte, låter lite bekant men jag har definitivt inget läst av henne. Kommer jag att göra det? Troligen inte. Men grattis till henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan väl inte "behöva" läsa en författare bara för att vederbörande fått Priset? Men måste väl ha lust också! Jag misstänker starkt att denna dam inte blir läst av mig.

   Radera