lördag, februari 04, 2023

Veckans mening – om sommarens frukter

Så har vi kommit in i februari. Dagarna bli en gnutta längre undan för undan, men naturligtvis har vi ingen värme även om solen tittar fram. Då är det lätt att välja något riktigt somrigt när man ska kora "Veckans mening", den där som höjer sig ett litet snäpp över det andra man läst under veckan. Det är så Skriv-Robert vill ha det! Och jag återvänder till Maria Langs ungdomsdeckare, "Akta dej, Katja!", den första av fyra om den snabbtänkta tonårstjejen med de gröna ögonen och det röda håret. Nu beskriver författaren en sommarscen som får det att vattnas i munnen, det handlar om bärplockning:

Överallt växte det smultron, frestande röda, ibland klotrunda, ibland spetsiga som toppiga kantareller, och högre upp på berget där smultronen inte trivdes längre tog hallonen vid, mer mörkröda men ännu saftigare, ännu mer lockande att stoppa i munnen i stället för i en sladdrig påse av plast.

PS: Maria Lang, som brukar kallas Sveriges deckardrottning, hedras extra i år då Svenska Deckarakademin arrangerar deckarfestival med Maria Lang-tema i april. Festivalen går av stapeln i Nora, den lilla staden i Bergslagen som Lang i sina böcker kallade Skoga och där hon själv bodde en stor del av sitt liv. (Hon var född 1914, debuterade 1949 och dog 1991.) I höst kommer dessutom en ny dokumentär om författaren att sändas i Sveriges Television. 

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. så var det under min barndom. smultron var det lätt att hitta i beteshagar och dikesrenar. vildhallonen var inte fullt så vanliga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar bär - att äta, har aldrig varit jätteförtjust i att plocka ...

   Radera
 2. Det var ju nästan en lektion i biologi - alltså att hallon växer på toppen av berget medan smultronen växer i dalar. Nåt jag aldrig tänkt på. Man lär sig så länge man lever...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och nu ska du kanske åka till Nora på Maria Lang-festival också???? :-D

   Radera
 3. Visst var det en somrig mening. Jag föll genast tankemässigt här in på Astrid Lindgren när det handlade om barndom, smultron, bad, myggnett och annat. Men visst är Maria Lang är "still going strong".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon var välformulerad, fröken Dagmar!

   Radera
 4. Åh vad härligt det låter!

  SvaraRadera