måndag, februari 06, 2023

Än (eller igen?) är det vinter!

På Mariatorget.
Nu har vi vinter igen! Och eftersom den svala temperaturen inte är kombinerad med isvindar var det läge för en liten promenad i solens sken. Spår av julen finns ännu, inte bara i form av barr hemma hos mig, utan också i den ännu inte avhämtade anhopningen av avklädda juleträd. På Mariatorget står dock granen kvar i det längsta! 

Marken är hur som helst mestadels vit, fast envisa växter tränger sig upp och ut i luften. Nyis ligger längs Årstavikens strand, men skrinnarna får hålla sig hemma trots det vackra vädret. Nu håller isen bara för änder. 

Om någon mot förmodan betvivlar att istäcket är bräckligt är det bara att slänga ett öga på flakbitarna som lagt sig mot land. De fångar solens strålar, men smälter inte trots att de är tunna. Inte riktigt än. Halvt inbäddade bojar ligger snällt och väntar på att båtfantasterna ska rusta sina flytetyg och ta deras tjänst i anspråk igen.

Även på landbacken stöter vintern på motstånd. Envist gräs vägrar bli övertäckt.


Den exotiska mandarinanden – Stockholms mest fotograferade fågel – verkar ha anpassat
sig till vår svenska vinter, även om den inte stod på isen just den här gången.Här ligger också min gran som jag med viss möda släpade hem – och sen hit ...
Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Vet inte om jag ska gilla dina bilder, även om de ändå inger ett visst hopp om vår någon gång. Tror jag har räknat ihop till nio "vintervändor" denna vinter. Minst åtta för mycket om du frågar mig.
  Mandarinanden är otroligt vacker. Märkligt att den anpassat sig och överlevt vintern, för det var ju en rätt så kall sådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan tycka vad man vill om vädret (jag längtar ju efter våren) men det kan bli lite fina bilder ändå!

   Radera
 2. Väldigt fina vintriga bilder. Det ÄR ju vinter så här års, än så länge... uppvärmningen av klotet går snabbt. Jag njöt av sol på tunt snötäcke idag. Jag har värmekuddar under tårna i skorna och är fortfarande välklädd när jag ger mig ut. Längtar efter att bara ta stavarna och gå, utan att planera antal tröjor ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt kläder, det är grejen. Man måste ha olika, olika tjockt, olika vindtätt, olika långt - och väljer man sen rätt blir det behagligt att gå ut, speciellt om solen skiner! Har funderat på stavar. Det står ett par här. De är nog dammiga ...

   Radera
 3. En skön dag var det ju och lite vårkänsla tyckte jag det var det vid Årstaviken. Vet att jag förra året skådade lite vårtecken i slutet av januari. Vad gäller mandarinänderna har jag inte sett några i år. Får nog ta en sväng och kolla in våren. Eller vårvintern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du vi möttes???
   Mandarinanden ser jag titt som tätt. Upptäcker man en gubbe med teleobjektiv vid vattenkanten vet man: här är den, snygg-anden!

   Radera
 4. sonen paddlade kajak i havet i helgen, underbar solig vindstilla dag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter fint. Utgår från att han inte slår runt?!

   Radera
 5. Mandarinanden är verkligen vacker, en härlig bild i det vintriga landskapet! Men visst längtar vi efter våren, fast jag är glad att "Mello" ger lite underhållning i alla fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att du njuter i Mello-tider - jag är ju inte lika intresserad ... men fattar att det blir fart och stämning när man är på plats.

   Radera
 6. Det är ju vinter! Våren kommer först i mars, precis som alltid. Så fina bilder du har tagit. Den första bilden är urtjusig och mandarinanden ser nästan ut att vara på fel plats i världen. Så grann och så vacker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar mina foton!
   Om anden - den ÄR ju på fel plats ... men ack så snygg! Och verkar trivas med sina nordiska släktingar.

   Radera