onsdag, februari 08, 2023

Svart kulturmånad

Så här skriver Enligt O i dag: "I februari är det Black History Month då man, främst i USA, lyfter den afroamerikanska historien. Idag fokuserar vi på passande kultur att konsumera under månaden. Det kan vara gamla favoriter, eller sådan du skulle vilja bekanta dig med. Vilken kultur passar under Black History Month?"

Musik hör definitivt hemma i detta tema. Titta på serien "När jazzlegenderna kom till Sverige" som finns på SVT Play! Tunga profiler kom hit och många stannade kvar. Deras "arv" lever i högsta grad. 

"Tung" (Heavy) av Kiese Laymon får representera den nyskrivna litteraturen. Bitvis rätt omskakande läsning om en pojke/ung man, hans mor och deras liv i USA där de så ofta känner sin säkerhet hotad. Dessutom är jag lite nyfiken på att läsa den alltid imponerande Michelle Obama, kanske hennes andra (och nyaste) bok "The Light We Carry". 

Klassiker i bokhyllan är det gott om, många riktigt bra och därmed svårt att välja. "Rötter" (Roots) av Alex Haley är en fascinerande släkthistoria, för att ta ett exempel i högen. Blev även bra som tv-serie. "Nat Turners bekännelser" (The Confessions of Nat Turner) ruskade om mig rejält när den hamnade i mina händer någon gång på 70-talet (den kom ut 1967). William Styron lät titelfiguren berätta historien om ett slavuppror i Virginia 1831. 

Kan nog inte hoppa över Maya Angelou heller, hennes självbiografiska serie är mycket bra! Börjar med "Jag vet varför burfågeln sjunger" (I Know Why the Caged Bird Sings).

Bland filmer finns också oändligt mycket att välja på. Klassiker som "In the Heat of the Night" kan ses om många gånger! Själv skulle jag gärna se "I Wanna Dance with Somebody" om Whitney Houston, den går på bio just nu.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Rötter läste jag när den kom ut, sett även filmatiseringen. Vissa förbättringar under åren, lagmässigt, men nutidshistoria inte helt lyckligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tyvärr finns oändligt många problem kvar. Tycker du ska läsa "Tung" om du inte redan gjort det!

   Radera
  2. Abdulrazak Gurnahs By the Sea är bra nytidsberättelse om livet i London som svart.

   Radera
  3. Har bara läst "Paradiset" och den gav ingen mersmak ...

   Radera
 2. Black History Month har jag aldrig hört talas om. Däremot har jag sett Roots för många, många år sedan. Om jag minns rätt gick den som miniserie på tv på 1970-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inte heller bekant med den här "månaden" tidigare. Men rättar in mig i ledet!

   Radera
 3. Rötter borde jag förstås ha tänkt på. Den såg jag på TV någon gång på 70-talet.

  SvaraRadera
 4. Maya Angelou måste jag ju läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon var bra, skrev mycket. Hennes dikter har jag dock inte läst. Hennes barndom var verkligen inte idyllisk! Allt annat! I den amerikanska södern.

   Radera
 5. Känner igen det mesta här som du har med. Och visst tänker jag också på "Onkel Toms stuga".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Onkel Tom borde man banne mig läsa om!

   Radera
 6. Roots både läste man och såg på TV när dom kom ut. Sen har jag läst en del av svarta författare från både USA och Sydafrika - som alla gett mig en hel del att tänka på. Ovanpå det var vi i USA 1966 och blev chockerade av det som hände, trots att vi själva såg väldigt lite.....
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mängder med böcker som passar in på det här temat, kommer nya hela tiden - ojämlikheten är inte borta, och historien är inte heller utraderad, så det kommer säkert att fortsätta skrivas om detta.

   Radera
 7. Tack för fina tips! Angelou vill jag läsa mer av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En häftig kvinna och en lysande skribent!

   Radera