onsdag, februari 01, 2023

Kultur att må bra av

På onsdagar går jag till Enligt O för att kolla vad hon ställer för kulturfråga denna vecka. Så här skriver hon i dag: Om hopp och tröst handlar veckans kulturfråga, där jag vill veta vilken kultur du vänder dig till när du behöver muntras upp, få energi och må bättre. Det behöver inte vara specifika verk, utan en genre duger fint. Vilka kulturella verk får dig att må bra?

Det här blir helt enkelt en sorts träda-fram-are! En som visar att jag inte är någon äkta finsmakare i kulturens värld. Tänker på olika genrer i tur och ordning: film, tv, musik och böcker. Mitt första svar är: Alla filmer med Julia Roberts, be mig bara inte förklara varför!

Minns en gammal dansk tv-serie, "Lykke", som jag absolut inte missade och som jag gärna skulle se om. Härlig humor, bra skådespelare. Tyvärr tio år sedan. Kommer inte på någon aktuell serie som är lika uppiggande.

Och musiken då? Måste bli något med en av mina kära amerikanske singer-songwriters från 70-talet: Don McLean, Carly Simon, Carole King. Det handlar hur som helst definitivt om 70-tal!

I bokväg: "Samuel August från Sevedsboda och Hanna i Hult", Astrid Lindgrens lilla berättelse om föräldrarnas kärlekshistora. Och Tove Janssons "Vem ska trösta Knyttet?". En annan bok som jag la ifrån mig med ett leende på läpparna är Torgny Lindgrens "Berättelserna". Där finns historien om "Uppfinningarnas moder", suverän! och missa inte heller "I Brokiga Blads vatten"! Inte om du vill bli road, i alla fall.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Julia Roberts - ja hon är/var ju hur snygg som helst. Minns henne i Notting Hill där hon spelade mot/med Hugh Grant. Men det är nog den enda filmen jag sett med henne, tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hon är ju fulsnygg på nåt vis!!! Råkar jag zappa in på en av hennes filmer i tv blir jag med 99 % säkerhet kvar. Blir ju inte sämre av att hon alltid har mysiga grabbar/karlar emot sig.

   Radera
 2. finsmakare… är väl inget positivt ord 🙃 allätare är bättre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nån allätare är jag inte heller. Vill inte gå på opera, läser nästan aldrig poesi, gillar inte fantasy och sci-fi ...

   Radera
 3. Erin Brockovich med Julia Roberts visas nu i svtPlay, riktigt bra, filmen bygger på verkliga händelser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har sett den, två gånger! (åtminstone)

   Radera
 4. Julia Roberts är ingen favorit. gillar hennes bror mera. han är så vacker. Lykke har jag missat. läser gärna lyrik. men inte fantasy och SF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet att där finns en bror men jag har mig veterligen aldrig sett honom?

   Radera
 5. Fast svåra intellektuella filmer gör väl ingen glad? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är antagligen högst individuellt!

   Radera
 6. Intressant och svårt. Filmer med Julia Roberts kan göra mig glad. Inte minst "Pretty Women " Säger så mycket. Musik lite sorgligt; Leonard Cohen, Chère , Tina Turner och många fler. I bokväg? Tja, många

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sån tur ändå att glädjeämnena är många.

   Radera
 7. Anonym4:44 em

  Jag som säkert konsumerar en del ”finkultur” är fullständigt allergisk mot den termen. Kanske för att jag känner för många som rynkar på näsan åt sånt som inte räknas dit. Jag roar mig av sånt jag tycker är kul, oavsett genre. Musik är helt klart sent 60-tal och tidigt 70-tal. Carole Kings LP blev nog utsliten. Simon &Garfunkels och Joan Baez också.
  Händelser vid vatten verkar otäck, den vill jag inte se. Just nu läser jag ”Den unge Walters lidande” och skrattar högt ganska ofta. Underbart att få skratta av en bok. Det var länge sedan. Men någon kulturell bok är det nog inte.
  Tack för tipset om Torgny L:s böcker. Jag hade roligt med Norrlands akvavit.
  Bloggblad

  SvaraRadera
 8. Anonym4:46 em

  Min ”kulturkompis” (som jobbat som kulturjournalist och kan allt om både musik och litteratur) och jag hade en livlig diskussion häromkvällen vad som är kultur. Intressant.

  SvaraRadera
 9. P.S. jag menar alltså inte att du skrev någon om fin- kontra fulkultur. Jag märker bara att jag har blivit allergisk mot det. Det finns en viss bokklubb på facebook där det skryts förskräckligt om alla tunga verk man läst och förstått - och då kommer mängder med diskussionskommentarer. Så tipsar någon om en feelgood - och inte en enda kommenterar om något så tarvligt.
  Då blir jag fundersam på vilken måttstock man använder. Vem har rätt om vad som är vad? Har jag rätt att se ner på den som inte läser mer än Hänt i veckan? Ska jag se upp till den som njuter av På spaning efter en tid som flytt?

  Lite funderingar innan jag ska åka in till Norrköping och syssla med ? kultur, kanske? Vet inte - men jag har anmält mig till en projektkör som ska sjunga vid en för mig okänd musikers konsertturné. Fast andra körer tar vid i andra städer. Spännande ska det bli!

  SvaraRadera
 10. Tycker också om Julia Roberts! Hennes skratt får mig alltid på gott humör.

  SvaraRadera