fredag, februari 24, 2023

Tv-tips om en snuskhummer

Igår föll ännu en dom mot Harvey Weinstein, Hollywood-mogulen som visat sig vara en snuskhummer av allra värsta sort. I årtionden har han utnyttjat sin position som förmögen filmproducent för att utan påföljd kunna sexuellt utnyttja, förolämpa och våldta unga kvinnor som varit beroende av honom. De har varit hans anställda, kanske hoppats på en filmroll eller att bli "sedda" över huvud taget. Om hans makt och möjligheter att "hjälpa" dem behövde ingen tveka.

Resultatet av fallets behandling i domstol är nu att den i dag 70-årige Weinstein kommer att sitta bakom lås och bom mycket länge. Han hade redan dömts till 23 års fängelse, igår tillkom 16 år. Oklart dock vad "livstid" betyder, möjligen kan han släppas i förtid, men länge blir det under alla förhållanden.

Det var också när allt fler trädde fram och öppet anklagade Weinstein för övergrepp som metoo-rörelsen tog fart på allvar för att ganska snabbt bli en världsomspännande kvinnoprotest. Idag framstår avslöjandet av Weinstein, "rovdjuret", som rörelsens startpunkt.

Hela vägen fram till avslöjandet finns att se i "Catch and kill: The Podcast Tapes", en dokumentärserie i sex delar på HBO. Här får man inte bara möta kvinnorna som vittnar mot Weinstein, man tvingas också inse att många superkändisar försökt skydda honom. Och den stora tv-kanalen NBC tordes till slut inte sända programmen ...

Mannen bakom serien heter Ronan Farrow, son till Mia Farrow och Woody Allen (som han tar avstånd från). Han och hans team har gjort ett fenomenalt journalistiskt grävarbete som är synnerligen sevärt ur många vinklar. Inte minst intressant att se hur svår vägen till publicering var, trots extremt långtgående och noggrann research! Det blev till sist tidningen New Yorker som beslutade att historien skulle ut till allmänheten. Rekommenderas!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. Anonym10:29 fm

    Vet inte om jag orkar titta på eländet ...

    SvaraRadera