onsdag, februari 08, 2023

CITAT om Ryssland och ryssar

"I varje diktatur finns enskilda människor. Majoriteten av dem påstår att de inte har något val, och i en given situation kan det stämma. Men det finns alltid en historia som föregått situationen. Och det finns alltid modiga människor som går mot strömmen. /.../. Den stora gruppen väljer att vara passiv. Diktaturerna vilar på dem."

-Den alltid lika välformulerade Anna-Lena Laurén skriver i Dagens Nyheter om Ryssland och ryssarna och hur vardagen kan te sig för henne som lever i Sankt Petersburg, en stad som för inte så länge sedan precis som Moskva företedde stora likheter med metropoler i väst. Men där nu det gamla sovjetiska systemet allt oftare gör sig påmint.

4 kommentarer:

 1. Så sant! Stämmer ju bra med Hitlers Tyskland och även många som i Sverige under andra världskriget stöttade Nazityskland. Kan tänka mig att många även idag i Sverige skulle vara passiva av rädsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jobbigt att vara modig och stå upp för somliga saker, ingen tvekan om det. Men de som törs är värda all respekt, vårt stöd och vår beundran.

   Radera
  2. Putin säger nu att Tyskland visar vilka nazister de är när de skickar stridsvagnar till Ukraina - den mannen kan vrida på allt

   Radera
  3. Man skulle gärna vara av med honom ...

   Radera