söndag, februari 05, 2023

Djuriskt och minimalt skyltat

Folks behov av psykolog varierar stort, vågar jag påstå. Men om psykologen ser ut som den på affischen jag plåtat i t-banan tror jag att vi är många som känner lust att boka ett litet möte, även om vi aldrig känt det förr ... 

Sak samma med de andra två skyltarna, från samma källa (ett försäkringsbolag), som också slår an den ulliga och gulliga tonen. Precis som jag nu gör i denna veckas Skyltsöndag, vars nav ni hittar på BP:s blogg "Konst eller konstigt".
 
Men ett annat behov blir allt oftare aktuellt numera, trots att jag (efter starroperation) ser hyggligt bra. Fast det finns ju gränser! Ibland får jag upplysningar på så små lappar att de är svårtydda till och med när jag använder förstoringsglas. Om man dessutom har valt att trycka vit text på ljus eller till och med blank bakgrund kan avsändaren knappast vara särskilt angelägen om att budskapet ska gå fram eller hur?

Nu har jag trots allt kommit på ett sätt att  om man är angelägen på riktigt – ta reda på vad de där mikroskyltarna vill berätta: man tar en bild och sedan kan man förstora den ordentligt i sin bildbehandlare! Verkar inte riktigt smidigt, jag vet, men jag har i alla fall överlistat hemlighetsmakarna!

Två aktuella exempel på skyltar i minifomat. Om du vill veta vad det står: klicka på bilden så blir den större och texten (förmodligen) läsbar!
Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Perfekt budskap!
  Eftersom jag är mer än vanlig starrbesvärad (glaukom) så har jag redan använt din idé. Jag tror att man vill dölja det finstilta.
  Det där med bakgrund och textens betydelse i kompositionen är viktig vad gäller kontraster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktiga layoutkunskaper verkar saknas, och då blir läsbarheten lidande - gäller ävern folk med friska ögon!

   Radera
 2. har inte behov av psykolog eller operation, men om jag är väldigt intresserar av innehållet i vissa förpackningar så måste jag plocka fram förstoringsglaset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt förstoringsglas har t o m en liten lampa som lyser, extra bra!

   Radera
  2. Hannele6:13 em


   har samma, från Biltema…?

   Radera
  3. Nä men förmodligen likadant - tror jag hittade mitt på ElOn!

   Radera
 3. Vem var avsändaren av denna skyltreklam? Ett försäkringsbolag för djur kanske? Nu skulle jag inte känna mig frestad alls om jag ska vara ärlig, men jag är nog undantag av regeln här;-)

  Dessa små texter som dessutom är inverterade är en dödssynd. Många tror helt felaktigt att det är snyggt och lättläst med vit text mot svart/grått bakgrund. Det är faktiskt tvärtom. Minitext är nåt som borde förbjudas. Tänk bara på tvättanvisningar och produktspecifikationer i klädesplagg för att inte tala om bruksanvisningar på 20 språk på minimalt utrymme i ett häfte. Tillverkarna kanske tror att vi "gamlingar" inte shoppar nåt nytt längre...
  Ett toppen bidrag till Skyltsöndag! Tusen tack för det och länken:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avsändare - jo jag skrev bara "försäkringsbolag" men det gällde ju djurförsäkringar, helt rätt. Låt oss enas i ilskan över mikroskyltandet!!!

   Radera
 4. LillaSyster6:07 em

  Absolut ett lyckopiller och den personliga tränaren - den bekantskapen håller troligen längre än en på gymmet och träningskortet. Snyggt skyltat! Det där med liten text kan göra mig galen- men man kommer ju på sina knep ♡

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en mig närstående vovve (hon var inte min men pojkvännens) som dog i en olyckshändelse. Över 40 år sen. Jag tänker fortfarande på henne! Så relationer till hundar, de håller. Och en väninna jag har har nog gått ner två eller tre storlekar i kläder sedan hon fick hem sin gulliga lilla PT, en gatuhund från Irland!

   Radera
 5. Exakt så gör jag också många gånger när det finstilta är för finstilta. Fotar och förstorar...
  Trodde första skylten handlade om psykolog för hundar men sen förstod jag ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hundar lär ju också behöva psykolog ibland, men då är det förmodligen husse/matte det är fel på ...

   Radera
 6. Denna tanke med bilder har jag ägnat mig åt länge. Men är jag i butiken och genast vill se kan jag plocka fram förstoringsglaset i mobilen. Men ha också ett separat med mig. Bilderna på "hobbypsykologen" är så gulliga. Men seriösa? Nja....Kanske har denna yrkesgrupp nu ont om jobb. Tänkte mig genast läkarna på vårdcentralen i liknande avbilder. Nja...
  Hur som. Snyggt skyltat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att det för väldigt många är nyttigt med ett gulligt husdjur. Men här gällde det rent konkret att sälja djurförsäkringar (jag skrev bara "försäkringsbolag")

   Radera
 7. Det finstilta kan du förstora upp direkt i kameran, jag gör det både med den vanliga kameran och mobilen,.
  Djurannonserna funkade onekligen på mig, hobbypsykologen var favoriten, haha
  Jag har aldrig gått i terapi, gudarna ska vet att det hade behövts...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att förstora i kameran funkar för enstaka ord, men för en lite längre text tycker jag inte det blir så bra. Jag har heller inte gått i terapi ... men vi har ju våra bloggar! ;.D

   Radera