tisdag, februari 07, 2023

På tyska

Författare eller handling från tysktalande land (t ex Tyskland, Schweiz eller Österrike) ska finnas med i veckans Tisdagstrio, som Ugglan styr och ställer med. Inser att jag inte har särskilt mycket att komma med, minns dock "Himmel, Meine Schuhe" som vi läste i tyskundervisningen på gymnasiet ... alltså jag minns ATT vi läste men inte ett skvatt av handlingen! Rörde det sig verkligen om skor? Skulle det föreställa en deckare?

Lite förvirrad känner jag mig också när det kommer till  Heinrich Böll. När han fick Nobels litteraturpris (1972) var jag omåttligt stolt över att redan ha läst "En clowns åsikter" (Ansichten eines Clowns) och till och med gjort det på tyska (det är en väldigt tunn bok ...). Efter det läste jag "Grupporträtt med dam" och "Katharina Blums förlorade heder" men minns idag nästan ingenting av dem. Heller.

Jan-Philipp Sendkers böcker kommer jag i alla fall ihåg (eftersom jag läst dem relativt nyligen). Han slog igenom stort med sin debutroman "Konsten att höra hjärtslag"  (Das Herzenhören). För min del är hans Kina-trilogi favoriten, har nämnt den här på bloggen flera gånger. Han har kommit med nya titlar men dem har jag inte hunnit med, trots att jag är ganska övertygad om att de är klart läsvärda.

En äkta pärla är hur
som helst Bernhard Schlinks "Högläsaren" (Der Vorleser). Om 15-årige Michael och den tjugo år äldre Hanna. Deras relation är intensiv och består av två delar: de ligger med varandra och han läser högt för henne. Plötsligt tar allt slut, Hanna är försvunnen. Men läsaren får veta bakgrunden till historien - som jag inte ska avslöja. Spännande, gripande! Filmen, med Kate Winslet i huvudrollen, är också bra!

Copyright Klimakteriehäxan 

24 kommentarer:

 1. Jan-Philipp Sendkers första del i Kina-trilogin står här oläst i hyllan. Någon gång så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I mitt tycke är han riktigt skicklig, kan och vet mycket om Kina och kineser och deras traditioner. Får mig dessutom att inse att Mao fortfarande "lever".

   Radera
 2. har också läst Himmel, meine Schuhe. den lämnade inga djupare spår. har också läst Böll och Schlink

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis lärde vi oss några tyska fraser av den där boken i alla fall?

   Radera
 3. Borde förstås läsa något av Böll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast ta Schlink i stället vetja!

   Radera
 4. Jag gillar verkligen Högläsaren. Schlink skriver bra! Rekommenderar hans novellsamling "Kärleksflykter". De andra två författarskapen i din trio verkar intressanta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite svårt för noveller men Schlinks kan jag känna mig sugen på.

   Radera
 5. Det är enda gången som jag känner mig lite mer hemma i frågan... jag läste tyska tre terminer på universitetet och hann med en del. Men inte den med skorna.
  En clowns åsikter har jag nog läst minst fem gånger, det var något i den som tilltalade mig. Flera gånger på tyska och en eller två på svenska. Jag har sett filmen två gånger.
  Jag hade helt glömt bort högläsaren.... tack för påminnelsen. Den var bra! Jag minns inte slutet. Kanske något att läsa om...
  Jag läste alla Bölls böcker, och förstås en del klassiker som jag har förträngt. Numera läser jag helst på svenska, har blivit lite lat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är häftigt slut på "Högläsaren"! Klart du harvat igenom allt Böll skrev, du är ju ändå lite kvartstysk eller nåt ...

   Radera
 6. Klingemanns ”Himmel, meine Schuhe!” läste jag också på högstadiet — har för mig att där förekom en biljakt.
  ”Ansichten eines Clowns” minns jag inte ens så mycket av.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skoboken skrevs nog av Georg Fröschel tror jag, men det har Google berättat för mig. Minns inget av den ... och i ärlighetens namn kommer jag inte ihåg Bölls clown särskilt väl heller! Läge för bakläxa?

   Radera
 7. Högläsaren såg jag som en fin filmatisering i svt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som vanligt när man läst boken först tyckte jag filmen inte var lika bra, men bra var den också!

   Radera
 8. Heinrich Böll kan jag inte minnas att jag läst - oooops, för kan är ju en av Tysklands mest kända författare. Günter Grass är en till som jag inte har läst, men min man var ett stort fan av Günter Grass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grass har jag försökt mig på utan att fastna.

   Radera
 9. Högläsaren har jag sett trailern av. Har inte läst någon bok. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen var också bra, men boken bättre!

   Radera
 10. Heinrich Böll böcker minns inte heller jag mycket av. Beror det på att det är så länge sedan jag läste dem? Högläsaren har jag i läslistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schlink är jättebra. Man får väl anta att Böll var det också ...

   Radera
 11. Jan-Philipp Sendkers böcker vill jag läsa, tror jag läst en

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gillat alla jag läst. Har dock någon kvar.

   Radera
 12. Högläsaren är riktigt bra! Minns att jag sedan köpte hans Kärleksflykter, men den blev av oklar anledning stående i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har gjort precis likadant ...

   Radera