fredag, maj 05, 2023

Dopp i nyhetsfloden

Tänk att det är fredag igen! Veckorna går rätt fort. Om än lite olika fort. Nyhetsflödet rinner på med oförminskad styrka. Idag tycker Elisa Matilda att vi ska kasta oss ut i det, genom att svara på hennes fem fredagsfrågor. Här är mina dopp i nyhetsfloden, i väntan på att sjön blir badbar:

 1. Slut för denna säsong?
  Vad är den största nyhetsrubriken du sett idag?
  Störst  – nja. Men "SVT:s meteorolog: Vi är klara med snön" piggade upp. För att inte tala om den fullständigt oviktiga upplysningen om att Hanif Bali rakat sig. Varför någon svensk, oavsett vem, för en endaste minut vill gå omkring och se ut som en taliban gör mig förundrad.
 2. När blev du senast upprörd över nyheterna? De obegripligt många skjutningarna runt omkring i landet gör mig både upprörd och riktigt sorgsen. För att inte tala om rapporterna från Ukraina.
 3. Vilken var den första nyhetshändelsen som påverkade dig? Ungern 1956. Jag var förstås alldeles för liten för att förstå något, men min finaste docka la jag ner i lådan med förnödenheter som skulle skickas med Röda Korset till Budapest.
 4. Vad får för mycket uppmärksamhet i media på sistone? Familjen Wahlgren-Ingrosso. 
 5. Hur tar du in nyheter? Av vana och som yrkesskada (och ålder antar jag) ser jag nästan alltid Rapport 19.30, ibland även Aktuellt och TV4-nyheterna. Fast aldrig på morgonen. Surfar flitigt i mobilen, läser Dagens Nyheter på papper, Svenska Dagbladet digitalt och kvällstidningarna väldigt sporadiskt. Eko-nyheter i radion när det passar. Jo, jag är rätt så intresserad av vad som händer både här och där!
Copyright Klimakteriehäxan

23 kommentarer:

 1. Du har så rätt i mycket av det du skriver. Jag är äldre än du så Ungern 1956 var inte den första den första nyhetssändning som upprörde mig, men det var också en förfärlig historia. Varför kan vi människor inte hålla sams?!
  Jag har en papperstidning och den vill jag inte avstå från, Gotlands Allehanda vill jag ha på köksbordet på morgonen. Ingen e-tidning kan gå upp mot att få sitta där och prassla och vända blad och få lösa sudoku och korsord med blyertspenna och suddgummi i beredskap.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det underbart att ha en "riktig" tidning till frukosten!
   Jag löser också korsord och suduko!

   Radera
 2. du har alldeles rätt i det där om Wahlgren - familjerna. i flera kanaler. varje dag. att de står ut med sig! Dag Hammarskjöds död minns jag som skakande. Rapport 19.30 ser vi nästan alltid. tidningar - papper och digitalt - och jag, radio

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker den yngre generationen (Bianca, Benjamin) verkar vara betydligt smartare än sin mamma ... men hur de kan få dyka upp precis överallt är en gåta! Att Pernilla Wahlgren ska leda allsång på Skansen är ingenting mindre än en skandal. Å andra sidan har jag inte titta på programmet på åratal, så jag behöver ju inte bry mig ...

   Radera
 3. Fick ett gott skratt när jag läste svaret på fråga ett. Jag blev såååå glad när jag läste att Hanif Bali rakat av sig skägget, men han var snyggare med! ;) Familjen Wahlgren/Ingrosso är man så innerligt trött på. Tittade faktiskt på Benjamins matprogram när det gick förra omgången, men har aldrig sett någon av damernas. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avskyr talibanskägg vem de än sitter på! Och i grund och botten struntar jag i Hanif Bali, han är en kuf om än en smart kuf.
   Om Ingrosso: Man kan faktiskt se både Benjamin och Bianca, men det blir i mesta laget. Och det har varit så länge.

   Radera
 4. Just det, Ungern 1956! SVT gjorde en fantastiskt fin dokumentär om just 1956 för några år sedan. Den började med en rörd ungrare som berättade hur väl mottagna de hade blivit när de flydde till Sverige. Han trodde inte det fanns ett vänligare folk i världen än svenskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi var kanske vänligare på 50-talet??? Inte så många invandrare att slussa in heller. Känner åtskilliga av ungersk härkomst, alla verkar ha gillat att bli svenskar.

   Radera
 5. kan bli för mycket av vissa sorts nyheter, och en del som inte är ens nyhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo ibland undrar jag vad mina kolleger tänker när de fattar sina publiceringsbeslut"

   Radera
 6. Fyran har vi gemensamt:-) Hanif Bali vet jag inte ens vem det är. Googlade honom och blev inte klokare. Har aldrig sett karln. Håller helt med dig om skägg, och ännu värre om det sker parallellt med en hårknut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bali är nog rätt smart, men inte bara ... Hans politiska karriär har väl i a f kommit av sig ordentligt. Har alltid retat mig på hans skägg, tänk att du inte ens sett det!!!!

   Radera
 7. Sk. kändisar som är med överallt, ivarenda frågesport, lekprogram , äventyr osv. är så tröttsamt. Jag föredrar alla gånger Robinson där man inte känner en kotte när programmet börjar. Nyhetsflödet är rätt deprimerande som du säger, märker ibland då jag lyssnat att jag efteråt inte kan minnas en enda nyhet! Då är man verkligen bortkopplad! Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har kanske för få kändisar, de vi har blir utslitna .... Ibland måste man förtränga världsläget för att stå ut!

   Radera
 8. Intressant att läsa dina svar. Har läst en del nu och många verkar ganska överens om att familjen Wahlgren vill en slippa. Många andra sk. kändisar också.
  Blir också illa berörd över alla skjutningar och sorgsen över att de ska få ta så stor plats.
  Jag lyssnar mycket på P1 och tycker de har bra nyheter. Men tittar även på BBC. läser DN eller Svenskan och tittar på något nyhetsprogram på tv.
  Ungern 56 minns jag. men även när Kennedy och MLK blev skjutna . Starka intryck

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har BBC och det är kul att titta på ibland, tänker kika in där under kröningen ... Slippa Wahlgren/Ingrosso verkar omöjligt! Jag kan stå ut med både Bianca och Benjamin, men i mindre doser. Tycker båda är begåvade.
   Många världsnyheter minns man märkvärdigt tydligt, exvis dem du nämner. Och mordet på Lennon, Estonia, ja raden kan bli rätt lång!

   Radera
 9. Jo familjen whalgren får verkligen mycket uppmärksamhet. Undrar om hälften är sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vet man ju inte ... och det går bra ändå!

   Radera
 10. Ditt svar på vad som får för mycket uppmärksamhet i media idag - familjen Wahlgren-Ingrosso så kan jag bara nicka instämmande... jag förstår bara inte varför, vad det är som är så intressant eller speciellt med dom så att dom är med precis överallt o lite till.
  Ha en riktigt fin söndag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantasilöshet råder på alla tv-kanaler, verkar det som: vad de än ska göra väljer de att göra med en i den familjen! Konstigt!

   Radera
 11. Har svårt att inse att Hanif Balis rakning har något nyhetsintresse. Likaså förstår jag inte varför familjen Wahlgrens olika förehavande är så intressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viktiga nyheter är det förvisso inte.

   Radera
 12. Här ryktas det om snöblandat regn idag. Hua, hoppas det inte stämmer.

  SvaraRadera