tisdag, maj 30, 2023

Ond, god och ful

Ibland är utmaningarna som duggar bland oss bloggare riktigt svåra. Som när Ugglan i dag presenterar kravet på hur denna veckas tisdagstrio ska se ut: Den gode, den onde, den fule (en bok på varje) ska det vara!

"Den goda jorden" (The Good Earth) skrev amerikanska Pearl Buck och den romanen bidrog starkt till att hon fick Nobels litteraturpris 1938. Hon levde länge i Kina, hade t o m ett kinesiskt namn och kände uppenbarligen både landet, dess folk och dess kultur väl, som det tedde sig på tidigt 1900-tal. I akademiens prismotivering stod det bl a att hon belönades "för sina rika och verkligt episka skildringar ur kinesiskt bondeliv" och detta är just en sådan. Tror att jag borde läsa om den faktiskt.

"En ond man" är historien som Hans Alfredson skrev 1980 och som i filmversion hette "Den enfaldige mördaren". Författaren regisserade själv och spelade också den elake fabrikören Höglund, en riktigt otäck gubbe som behandlade alla illa. En mycket bra film blev det! Tror att det var första gången jag verkligen la märke till Stellan Skarsgård som hade titelrollen, filmen kom 1982 och hans internationella karriär tog väl fart lite senare.

"Den fula ankungen" är en av HC Andersens klassiska berättelser som nog tjänat ett gott syfte rätt så många gånger: här får man klart för sig att även den man tror är en liten ynklig och ful ankunge faktiskt kan bli en stor, ståtlig och vacker svan, bara man har lite tålamod och låter saker och ting ta sin tid. Även om jag inte tycker att ankungar är fula alls ... mer gulliga!

Copyright Klimakteriehäxan

32 kommentarer:

 1. Den fula ankungen är den enda jag har läst 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. De övriga två är riktigt bra men helt olika förstås. Nu för tiden finns det också väldigt mycket nyskrivet om Kina, men ur ett historiskt perspektiv tror jag Buck kan hålla än.

   Radera
 2. Jag hade också den fula ankungen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg det - nu väntar vi bara på svanen ...

   Radera
 3. Pearl Bucks trilogi har jag läst flera gånger. första delen är bäst. köpte ett ex av den i Beijing. har inte läst Alfredson men så klart Den fula ankungen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länge sen jag läste något av Buck ö h t.

   Radera
 4. Håller med Mrs Calloway om att ”Den goda jorden” är bättre än ”Sönerna”.
  Pearl var nog rätt ojämn — det är kanske inte så lätt att leva upp till ett nobelpris. En del noveller hon skrev på gamla da’r, för olika magasin, tycker jag är dåliga.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nog inte läst en enda novell hon skrivit ...

   Radera
 5. Har läst den goda och den fula, men man kanske skulle försöka sig på den onde också? Har ju inte ens sett filmen!
  KRAM-Susie

  SvaraRadera
 6. Den goda jorden har jag läst och Ankungen förstås, men inte En ond man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man sett filmen kan det kanske räcka, men boken är också bra.

   Radera
 7. Jag gillade filmen Den enfaldige mördaren och vill läsa boken bakom filmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hasse A var en begåvad människa, både som skribent och filmskapare.

   Radera
 8. Verkligen tre träffande exempel!

  SvaraRadera
 9. När jag läste rubriken tänkte jag spontant på "The beauty and the beast". Men sedan såg jag att det krävdes en bok per ord. Ooooops!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönheten och odjuret kunde väl i a f ha funkat på "ful"? Jag såg filmen, antar att den kom medan barnen fortf var i Disney-ålder.

   Radera
 10. "Den enfaldige mördaren" glömmer man verkligen inte i första taget! Stellan Skarsgård gjorde ju "Bombi Bitt och jag", som jag knappt kommer i håg, minns du den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte säker på att jag sett Bombi Bitt ö h t. Det finns scener i filmen som sitter som berg på näthinnan - när Hasse A eldar upp sedlarna exempelvis och säjer "det handlar inte om pengarna utan om principen" (ungefär)

   Radera
 11. Funderade också först på att ta med Pearl Bucks bok i trion, men sen valde jag en annan. Den enfaldige mördaren är riktigt obehaglig! Skulle vara intressant att läsa Alfredsons bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skarsgårds mobbade yngling glömmer man inte.

   Radera
 12. Har bara läst Den fula ankungen men vill läsa något av Pearl Buck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligen känns hennes böcker jättegamla i dag? vet inte.

   Radera
 13. Bra val! Böcker jag väl känner igen och läst. Passar bra till temat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte jättelätt att välja!!!

   Radera
 14. Den enfaldiga mördaren är en riktigt bra film. Första gången jag stötte på Stellan Skarsgård en film (eller var det en TV-serie?) var Bombi Bitt och jag.

  SvaraRadera
 15. Hans Alfredsons bok har jag inte läst, men de två andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hasse A skrev flera riktigt bra böcker.

   Radera