söndag, september 17, 2023

Ett laddat datum

Den 11 september har blivit ett historiskt datum, laddat med dramatik. 2001 flög två plan in i World Trade Center på Manhattan. För tjugo år sedan mördades Anna Lindh (S); dåvarande utrikesminister, inne på NK när hon skulle handla lite kläder. 1973 gjorde militären statskupp i Chile och den demokratiskt valde presidenten Salvador Allende dödades. 

Alla händelserna blir ihågkomna varje år, men just i år blev det extra fokus på att precis 50 år gått sedan de dramatiska timmarna i La Moneda-palatset i Chiles huvudstad Santiago.

I den stora Aula Magna på Stockholms universitet bjöd man i måndags in till ett evenemang för att hylla minnet av Allende och Sveriges solidaritet med det chilenska folket. Dåvarande statminister Olof Palme (S) var tydlig i sitt avståndstagande från generalerna, och ännu tydligare i det nödvändiga: att stötta alla de som sökte sig till Sverige, på flykt för att rädda sina liv.

Kommande månadsskifte lanserar Chile ett frimärke med en leende Olof Palme, värt 660 pesos (drygt 8 kronor). Men han är bara en av svenska "hjältar" som exilchilenarna älskar: Harald Edelstam, svensk ambassadör när kuppen genomfördes, är förstås ännu en. Filmen "Svarta nejlikan" om honom, med Michael Nyqvist i titelrollen och stora likheter med verkligheten, är klart sevärd och finns på SVT Play.

Flera artister hyllades också på scenen: Mikael Wiehe och Arja Saijonmaa sjöng var sin sång, Wiehe sin egen om Victor Jara och Saijonmaa förstås "Jag vill tacka livet", Violeta Parras starka text översatt till svenska. 

För mig som satt i den stora och entusiastiska publiken blev det inte bara att ta del av tal, videohälsningar och sång och musik. Jag fick också två skyltar till Skyltsöndag! Kolla efter fler via BP.

PS Min mamma hette Dagny och henne kunde vi fira den 11 september på hennes namnsdag. Fast den högtiden bleknade när tragedierna travade sig på varandra, så firandet rann ut i sanden.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. LillaSyster6:56 em

    Jo det är ett datum man minns. Hu.

    SvaraRadera
  2. Blir nyfiken att se filmen, måste kolla in den på svtplay! Två av mina kollegor fyller år just den 11 september, en av dem fyllde just 50 år i år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg faktiskt om den härom kvällen. Tycker den håller.

      Radera
  3. Vilket fint och annorlunda bidrag till Skyltsöndag:-) Tusen tack för det och länken:-)
    Ja 9/11 lär ju hela världen minnas mest med tanke på terrorattacken. Anna Lindhs död lär vi i Sverige komma ihåg. Men jag måste medge att det var bra att du påminde om 1973 och mordet på Allende...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Numera hukar man sig automatiskt när den där dagen närmar sig ...

      Radera