måndag, september 25, 2023

Nu satsar vi på P

Dags igen att dra sig till minnes alfabetet ... För att få ihop en boktriss som Mia i bokhörnan vill ha den ska man komma på ett författarnamn, en boktitel och ett bokomslag som exempel på bokstaven P  eftersom detta går i bokstavsordning! Och i avsaknad av egna idéer hänger jag på Mias.

Pija Lindenbaums fantasi är stor och har gett oss "Else-Marie och Småpapporna" och dessutom Lill-Zlatan, Gittan och Kenta  alla potentiella favoriter för oss som vill läsa bra texter för våra barnbarn. 

"Pamela" är den andra delen i en serie om andra världskriget som amerikanen Herman Wouk skrivit. Fyra tjocka böcker står i vår hylla, jag läste dem på 80-talet (tror jag) och då var de väldigt spännande! Första delen heter f ö "Natalie" och när förlaget buntar ihop dem med gemensam pärm kallas de "Krigets vindar", lite förvirrande men så är det.

Finns det någon enstaka ingrediens som är viktigare än alla andra i det svenska köket? Ja i så fall tänker jag att det måste vara potatisen, rotfrukten som går att variera nästan i oändlighet, som finns i många varianter och som för det mesta inte är dyr heller. Stefan Ekengren är kock och potatisvän och har skrivit en hel bok om potatisens historia och hur man kan använda den. På omslaget självklart potatis!

För egen del minns jag några (alltför få) tillfällen när jag bjudits på alldeles nyupptagna små färskpotatisar. Då behöver jag inget sovel alls, smör och salt fulländar detta till en väldigt njutningsfull lyxmåltid! Mmmmm ....

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Håller helt med dig - små färskpotatisar med riktig smör och salt är en delikatess. Tycker det är ofta så - få, enkla ingredienser kan bli till en riktigt festmåltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får det alltför sällan! (jag har ju inget potatisland)

   Radera
 2. älskar potatis 🥔🥔🥔

  SvaraRadera
 3. potatis är en nyttig basvara. små nypotatisar med lite gräddfil och matjesill är bland det godaste en kan äta. kall skivad nypotatis med smör på. underbart gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om knäckemacka med kall potatis och kaviar!

   Radera
 4. Else-Marie och Småpapporna är så fin bok, hon har skrivit så bra böcker.

  SvaraRadera
 5. När jag var barn var potatisen en självklarhet på tallriken. Inte lika självklar nu har jag en känsla av. Ris, pasta, bulgur...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konkurrensen har hårdnat, i den internationella och interkulturella konkurrensens namn.

   Radera
 6. Små nyupptagna färskpotatisar med smör och salt är svårt att konkurrera med, haft tur med potatisodlandet där jag bor, tacksamma knölar. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en läckerhet som slår det mesta!

   Radera