lördag, februari 02, 2019

Sevärd film om Astrid

Visst har jag förstått att Astrid Lindgrens familj inte gillar "Unga Astrid", filmen om den världsberömda författarinnans liv innan den "riktiga" karriären tog fart. Men jag tyckte om den när jag nu äntligen kom iväg för att se den. Även om jag naturligtvis begriper att inte berättelsen är korrekt i varje detalj.

Det handlar om kärlekshistorien med chefen som ledde till en oönskad graviditet och en son som fick födas och starta sitt liv i Danmark.

Så småningom kan han hämtas hem till Sverige och mamma som då hunnit flytta till Stockholm, där hon träffar Sture, mannen som kommer att ge henne efternamnet Lindgren (Astrid var född Eriksson).

Filmen skildrar inte Astrids liv längre än så, men jag blev positivt överraskad. Smärtan i avskeden från sonen känns äkta. Kluvenheten i relationen till barnafadern också. Till sist kapitulerar Astrids älskade föräldrar, Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult, som hon beskrivit med så stor värme. Astrid och Lasse får komma till Vimmerby utan att någon behöver skämmas.

Alba August spelar Astrid och det gör hon bra. Bäst, helt obegripligt bra, är den lille danske pojke som spelar Lasse.
"Unga Astrid" hade premiär i september och lär väl tas bort från biorepertoaren snart, så ta dig i väg nu om du också funderat på att se den.

En bildsekvens kommer jag att ha kvar på näthinnan länge: Astrid cyklar på en väg i ett sommarfagert Småland. Bredvid henne, på andra sidan en gärdsgård, springer två hästar. Snart cyklar flickan ifrån dem och kameran följer henne bortåt vägen. En helt suverän scen, otroligt vacker! Jag vill tro och hoppas att Astrid Lindgren hade gillat den. Och vem vet, hon hade kanske tyckt om hela filmen, funnit den sevärd precis som jag?

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Jag kan tänka mig att släkten inte vill att den delen av Astrid Lindgrens liv lyfts fram, men det är ju en del av helheten. Jag vill se den här filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon hade verkligen inget att skämmas för, kämpade för sitt barn!

   Radera
  2. (vuxna sonen berättade i svt att det var inte lätt, påverkat honom hela livet)

   Radera