söndag, februari 17, 2019

Dagens ord 47


TANGENTBORDSKRIGARE

-Denna titel fanns verkligen inte innan de så allomfattande sociala medierna dök upp i våra datorer. Ändå inser jag när jag googlar att ordet snart existerat i tio år, även om jag är lite sen i utvecklingen och inte uppmärksammat det. Men det är ett nyord jag gillar, ett ord som beskriver de där människorna som öser galla över snart sagt vad och vem som helst på Facebook och Instagram, i trygg förvissning om att ingen hämnd kommer att kunna utverkas. Tyvärr handlar det sällan om ädel kamp med blanka vapen, inte heller ser det ut som om någon går vinnande ut ur den här sortens strider. Jag hoppas innerligt att jag aldrig ska bli en tangentbordskrigare i den "moderna" bemärkelsen. Men kanske kan vi försöka återerövra begreppet och då få det att stå för människor som med ordens hjälp kämpar för en ljusare framtid, för rättvisa och solidaritet, värme och glädje? I så fall tackar jag ja till titeln! 

6 kommentarer:

 1. Är lika sen i utvecklingen som du här. Har aldrig hört ordet förut. Kan bero på att jag inte har FB;-)
  Gillar också ordet om det används i ett positivt sammanhang, även om jag måste säga att ordet "krigare" alltid haft en negativ klang i mina öron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ordet dök upp i en krönika i SvD:s Perfect Guide. Instämmer: krig är inte positivt, kan aldrig vara det!

   Radera
 2. Njae, jag ser inte ordet krigare i sig som negativ. Man kan kriga för positiva ändamål, men då ska man kriga med t.ex orden som vapen. Eller kärlek som vapen. Kul ord, har inte hört det förut, men tycker det är mitt i prick, lätt att begripa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också ordet, som du skriver: man fattar innebörden direkt!

   Radera