tisdag, februari 12, 2019

Hjärtligt i bokväg

"Den här veckan handlar det om läsning som passar till Alla hjärtans dag som infaller på torsdag den 14 februari. Kärlek, vänskap eller allmänt hjärtevärmande läsning – det finns många exempel på vad böckerna på veckans topplista kan handla om," skriver Johanna i deckarhörnan när hon pålyser Veckans topplista.

När jag tog "Viskande skuggor" (Das Flüstern der Schatten) från hyllan för väntande böcker trodde jag att jag skulle läsa en tämligen ordinär feelgood-historia, signerad Jan-Philipp Sendker. Men jag tog fel. För det här var ju så mycket mer än en romantisk berättelse! Sendker har jobbat som korrespondent i Asien och jag är beredd att tro att han kan Kina. För visst finns det kärlek och romantik i boken, men väldigt mycket mer om det moderna kinesiska samhället, där kulturrevolutionen lämnat spår som fortfarande syns. Och en spännande mordhistoria dessutom!

Jojo Moyes säljer hur mycket böcker som helst och jag begriper varför. "Sophies historia" (The Girl You Left Behind) har hamnat i skymundan efter braksuccén med serien som börjar med "Livet efter dig". Men den här romanen, som tilldrar sig i både modern och förfluten tid, är en riktig bladvändare, med kärlekshistorier som det ligger ungefär hundra år emellan. 

"Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött" var boken som fick mig att ge Alex Schulman en ny chans, trots den galet långa titeln (ett lån från Tomas Transrömer). Fram tills jag läste den boken, om hur han hittar kärleken och den som skulle bli hans fru och hans barns mor, avskydde jag allt han skrev och det han gjorde på scenen. Numera tycker jag att Schulman till och med skriver bra tidningskrönikor!

"Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske" är, visar det sig, delvis en historia hämtad ur författarinnan Emmy Abrahamsons eget liv. Lättläst och underhållande, och visst blir det kärlek!

"Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie gav mig en inblick i en relation mellan vit man och svart kvinna i det moderna USA, men här finns också den gamla ungdomspassionen i hemlandet Nigeria, känslor som inte går att glömma. Chimamanda skriver bättre än de flesta, även om kärlek!

Det där blev verkligen en blandning! Då gjorde jag en ansträngning och lyckades bortse från mina gamla favoriter av absolut toppklass, ni vet "Kristin Lavransdotter", "Den allvarsamma leken" och "Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult". Exempelvis.


Copyright Klimakteriehäxan 

21 kommentarer:

 1. Alex Schulmans bok om frun är en vacker kärleksförklaring ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, faktiskt. Är glad att jag läste den trots min förutfattade mening.

   Radera
 2. Har läst några av böckerna och av de andra är jag speciellt nyfiken på Viskande skuggor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev väldigt glatt överraskad!

   Radera
 3. Sendker är ju ett namn som har synts väldigt mycket i mitt flöde. Jag har inte läst något av honom, men det lär jag nog göra någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Konsten att höra hjärtslag" hade jag läst. Och gillat, visst, men den här är bättre. Ska nog läsa honom igen.

   Radera
 4. Jag var väldigt skeptisk till Alex Schulman och hans texter, men läste nu Bränn mina brev, och den var ju faktiskt bra. Men den om frun har jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bränn mina brev" kommer på bokrean, så kanske blir det ett köp. Läsa den ska jag hur som helst.

   Radera
 5. Sophies historia är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte mycket om den. Hon skriver bra.

   Radera
 6. Schulmans bok och Americanah är jag sugen på. Intressant lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt Chimamanda skriver är kanon, och visst ska jag läsa Schulmans senaste, det kan bli årets bokreaköp, för den är med där trots att den kom ut nyss.

   Radera
 7. har läst en titel av Moyes och Americanah. har läst Schulmans böcker om sina föräldrar och sin morfar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ligger bra till, helt enkelt!!!!

   Radera
 8. Måste bara ta och läsa Americanah, men vill spara den till ett bra tillfälle. Inte mitt i studierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske ett klokt beslut. Den var svår att lägga ifrån sig.

   Radera
 9. En varierande blandning. Inte läst någon av dessa, så jag tackar för tipsen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då önskar jag dig läsro så att du kan njuta!

   Radera
 10. Americanah ska jag nog läsa någon gång.

  SvaraRadera
 11. Härliga titlar! Håller med om att Sophies historia är underskattad. Den är verkligen bra! Americanah gillade jag också. ``Viskande skuggor`` och ``Hur man förälskar sig i en man som bor i e buske``vill jag gärna läsa!

  SvaraRadera