tisdag, februari 19, 2019

Kvinnosaken i bokhyllan

Topplistedags, det är ju tisdag!
Och det är som vanligt Johanna i deckarhörnan som håller i dirigentpinnen. Den här veckan ska böckerna passa in på temat feminism.

"Kattöga" (Cat´s Eye) av Margaret Atwood ger en inblick i små flickors liv, vardag och tankar. Och de är inte alltid av den vänliga sorten, vilket kan vara tänkvärt!

"Kvinnorummet" (Women´s Room) av Marilyn French blev en enorm läsarsuccé (tillsammans med "Det blödande hjärtat" av samma författare) och det måste väl i dag betraktas som en feministisk klassiker.

"Familjens projektledare säger upp sig" av Gunilla Bergensten är en text för många att känna igen sig i. Inte bara ungarna curlas, det gäller också deras pappor ... och rätt som det är sitter hon där, mamman/makan, och har allt det praktiska upp till hakan ... tills hon säger stopp.

Man får faktiskt skratta även i det här sammanhanget. Det har Nanna Johansson tagit fasta på i sin "Hur man botar en feminist", som är en kombination av humor, ironi och sprutande sprittande bildglädje bakom ett förföriskt romantiskt omslag.

"Fnitter - en rolig bok av kvinnor på fullt allvar" var ett projekt som togs fram av en hel redaktion på tidiga 80-talet. Jag älskade den, men det måste också någon mer i bekantskapskretsen ha gjort, någon som lånat den av mig, för den står inte längre på sin plats. Feministisk kampvilja genomsyrade den, i kombination med gott humör och fyndiga formuleringar. Kan fortfarande hittas på antikvariat.

Från hyllan med barnböcker kommer Astrid Lindgren med två bonustjejer, tydliga exempel på girl power:"Pippi Långstrump" och "Kajsa Kavat". Pippi lär att den som är stark måste också vara snäll, hon utmanar traditionerna, hon ställer upp för sina kompisar och hon går sin egen väg. Kajsa är en företagsam flicka som visar att tjejer kan.

Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av böckerna på din lista. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. fina feministiska böcker du hittat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (mitt bibliotek är referensbibliotek; man får läsa på plats, inte ta med sig böcker)

   Radera
  2. Ja det där med att låna ut, det är ingen enkel sak ...

   Radera
 3. Jag har inte läst en enda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så blir det ju - man kan inte hinna med allt!!! (men Pippi har du väl inte kunnat undgå?)

   Radera
 4. Nja, här är jag helt nollställd. Har inte läst en enda bok med och om feminism. Å på något sätt är jag faktiskt glad för det;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna jag nämner är i a f inga predikotexter ... men "Kattöga" exempelvis är en lysande bok!

   Radera
 5. Familjens projektledare säger upp sig kan nog vara intressant när man har familj. Jag skulle nog känna igen många...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den var rätt pricksäker, fast några år har gått sen jag läste den.

   Radera
 6. En igenkänningslista. Roligt att bli påmind!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns gott om klassiker som passar in här. Tänkte bl a på Cora Sandels "Alberte".

   Radera
 7. Svar
  1. Om du nappar får du god och varierad läsning!

   Radera
 8. Kattöga var bra att bli påmind om, den vill jag ju läsa!

  SvaraRadera
 9. Familjens projektledare säger upp sig låter som en spännande titel!

  SvaraRadera
 10. Margaret Atwood har skrivit en del feministiskt, men just den här har jag inte läst.

  SvaraRadera
 11. Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 KVINNENS FRUIT 4 FRÄMNINGSSTAV 5 SKYDDSFÖRVALTNING 6 FÖRETAGSSTAV 7 GODT JOBSMAX 8 LOTTERISK STÄLLNING och DOMSTOL.

  SvaraRadera