tisdag, februari 05, 2019

I varmare tider och trakter

Veckans topplista, med rötterna hos Johanna i deckarhörnan, ska bestå av böcker som utspelar sig på varmare breddgrader.

Då glömmer vi snön men framför allt förtränger vi slasket som tagit över i dag  smältvattnet bildar sjöar i varje gathörn och att gå Hornsgatan fram som jag nyss gjort var direkt otrevligt, inte bara för blöta och halka utan också för ständigt hot av snöras och fallande istappar från taken! Så gärna lite värme!

"Hetta" (The Dry) som är Jane Harpers debut läste jag ut alldeles härom dagen. Utspelar sig i ett snustorrt landskap i Australien, där bristen på nederbörd hotar allt och alla. Jag gillade boken, den är lättläst (och var en skön kontrast till betydligt segare saker jag bläddrat mig igenom dessförinnan).

"En bön för de stulna" (A Prayer for the Stolen) handlar om flickor på mexikanska landsbygden, skriven av Jennifer Clement. Där fryser man inte heller. Riktigt bra och med starka band till verkligheten!

Jorge Amados romaner hittar ofta sin inramning i Salvador de la Bahia i nordöstra Brasilien, där det råder evig sommar. "Gabriela: nejlika och kanel" (Gabriela, crave e canela) är en av dem som innehåller både humor och handfast kärlek.

"En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) var den första boken jag läste av Chimamanda Ngozi Adichie och den går inte att glömma. Om Biafra-kriget som utkämpades i Nigeria. Otroligt väl researchat och fenomenalt inbakat i romanens form.

Och så en svensk sommarpärla till sist: "Sol över torpet" av Barbro Alving, Bang. Som jag har skrattat åt hennes skildring av semestern på vischan! Stekhett var det kanske inte, men solen lyste ändå.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

 1. Hetta, En bön för de stulna och En halv gul sol har jag läst. Jorge Amado känner jag inte till men blir lite nyfiken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amado är väl värd att bekanta sig med.

   Radera
 2. har nog inte läst dina heta romaner.

  SvaraRadera
 3. Inte läst någon av dessa, men Hetta verkar vara en bok jag kanske borde läsa just nu då läslusten inte riktigt vill infinna sig som vanligt, himla trist situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sån där svacka har jag haft, mer än en gång. Skitjobbigt. "Hetta" kan funka, den är både lättläst och spännande.

   Radera
 4. En halv gul sol var en upplevelse att läsa. Jorge Amado får jag skriva upp i min läslista.

  SvaraRadera
 5. En halv gul sol tog jag med i min lista också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gjorde vi rätt i båda två!

   Radera
 6. Jane Harper har flera med, jag har inte ens hört talas om henne. En halv gul sol har jag med på min lista. Bön för de stulna ligger och väntar i hyllan och både Bang och Amado blev jag nyfiken på, tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hetta är Harpers första bok, så hon är väl inte superkändis (än). "En halv gul sol" är en toppbok!

   Radera
 7. En halv gul sol vill jag läsa:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Man får sig en historielektion till livs också, utan ansträngning - storyn löper på hur smidigt som helst.

   Radera