onsdag, februari 27, 2019

Man tager vad man haver

Det var antagligen min pappas moster Hilma, avliden ungefär 1950, som var brodösen. Sömsättet heter engelskt broderi. Vitt på vitt, med täta stygn som tillåter att man gör hål i tyget och faktiskt får det att likna brodyr (de två begreppen, "broderi" och "brodyr" blandar folk gärna ihop utan att veta vad som är vad).

En krage är det och jag tror att jag har haft den på en klänning en gång för väldigt, väldigt länge sedan. Nu har den här skönheten, en gång en het modedetalj, legat bortglömd i en låda i en evighet. Att den hamnat där är något av en gåta, men nu hittade jag den i en av mina arkeologiska utgrävningar (läs döstädning) här hemma.

Vad gör man då med en vacker krage prydd av handbroderade blommor? Om man nu inte har bruk för en sådan detalj i garderoben, alltså?
Min blick fastnade på min skrivbordsstol. Ryggstödets överdel är rätt solkig. Jag har tänkt att jag nog borde investera i en ny, men det har stannat vid tanken.

Från tanke till handling är det ofta en kort transportsträcka i mitt liv. Så även denna gång. Jag testade, beslöt att det funkade, tvättade och strök. Man tager vad man haver, det slog Kajsa Warg fast redan innan gammelmoster dog. (Även om fru Warg ordagrant sa "man tager, om man så hafva kan".)
Voilá!

Drar mig till minnes ett ord jag inte mött på länge: antimakass. Fast det är det ju inte fråga om, egentligen. Även om det är lite likt.
Och råkar du inte veta vad antimakass betyder så står jag så gärna till tjänst. Det handlar om en obsolet heminredningsdetalj: en tygbit man la på stoppade möblers överkant för att inte hårpomadan (som ofta innehöll makassarolja, för bättre hårväxt) skulle kladda ner klädseln på soffa eller fåtölj.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. gillar sånt, lite som Byrons krage:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2015/01/lord-byron.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tyckte detta funkade alldeles utmärkt!

   Radera
 2. En av mina vitbroderade kragar, ligger på likande sätt på en fåtölj - inte så mycket för att skydda fåtöljen som för att jag ska komma ihåg att tänka ut en mer permanent plats för den. Men jag kommer inte på något - och slänga vad släktens alla damer producerat, det kan jag bara inte.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej att slänga allt detta nedlagda arbete är ju rena helgerånet!

   Radera
 3. Titta, nu har jag lärt mig ett nytt ord igen! Kragen påminner om min mormors broderade lakan och handdukar. Och din krage är lika vacker som mina minnen av broderierna. Å vilken tur att du hade ett strykjärn påpassligt framme;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt fina broderier gjorde de förr, de flitiga damerna! Och det ska du veta att mitt strykjärn aldrig "råkar" vara framme. Jag avskyr att stryka - men ibland får man ju offra sig!

   Radera
 4. Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 KVINNENS FRUIT 4 FRÄMNINGSSTAV 5 SKYDDSFÖRVALTNING 6 FÖRETAGSSTAV 7 GODT JOBSMAX 8 LOTTERISK STÄLLNING och DOMSTOL.

  SvaraRadera