onsdag, februari 13, 2019

Kyrkokonst

Man ser dem redan från långt håll, tornen på domkyrkan i Uppsala. Dels ligger den på en höjd i staden, dels är de rejält höga, de där tornen. 119 meter för att vara exakt. Och det är också det mått som gäller för längden på själva kyrkobyggnaden, har jag just lärt mig!

Jag har varit inne i domkyrkan förut, men det var uppskattningsvis bortåt trettio år sedan. Så när jag nu ändå var i närheten passade jag på. Och blev vederbörligen imponerad! Av storleken, av friden, av glasfönstren, konsten och de många sarkofagerna, varav bara några få gick att enkelt härleda till dem som begravts.
Men som det anstår en modern helgedom finns också ett lekrum för barn, i raden av många kapell avsedda för bön eller enskild andakt.

Sedan lägger jag ju min vana trogen märke till textila utsmyckningar. Här finns fantastiskt vackra vävnader. Roligast den moderna som visar domkyrkans historia omsatt i garn och tråd. På samma väv en båt full med människor, som får mig att tänka på flyktingbåtar på havet. Eller är det yra studenter i en flotte på Fyrisån? Ann-Marie Forsberg heter konstnären.

Jag är förstås inte ensam besökare, trots att det är tidig eftermiddag och inga aktiviteter på gång. En kvinna fångar min uppmärksamhet. Hon står helt stilla, prydlig i sjal och blå kappa med broderad krage.

Och när jag närmar mig henne  jag vet inte om jag var på väg att säga något  inser jag att hon alltid är exakt lika orörlig. Så naturtrogen! Hon heter Maria, verket har namnet "Återkomsten" och hon är gjord av Anders Widoff 2005, så hon var definitivt inte på plats förra gången jag gick runt i det där kyrkorummet. Widoff vann uppdraget att gestalta Maria i en konstnärstävling.

Många av de berömda och historiska storheter som fått sin sista vila här ligger i skydd av tunga stenplattor under våra fötter. De där plattorna har "handtag" i form av rejäla ringar i metall, som höjer sig över golvet. Och faktum är att de är snyggt blanka, så man borde lägga märke till dem, men eftersom det mesta man vill titta på får en att rikta blicken uppåt ser man dem inte. Däremot inser man snart varför de är så blanka: ingen behöver putsa dem, eftersom vi besökare snavar på dem ideligen ... därav blänket!
Orgelpiporna ramar effektfullt in ett av fönstren. 
Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. snygga bilder på snygga objekt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta mycket vackert att titta på i kyrkor!

   Radera
 2. Hur många gånger har jag inte sett Domkyrkan redan från motorvägen och stått utanför, men jag har aldrig varit inne i kyrkan. Å nu behöver jag det inte heller, då din rapport var utförlig och rolig. Gillar "sagan om ringarna". (Nu var jag faktiskt riktig fyndig tycker jag;-) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu finns det förstås mycket mer att se ... och man bör kanske köpa den lilla guide-broschyren, jag såg den inte förrän jag gick ut! Tre ringar snubblade jag själv på, såg flera andra som gjorde samma sak! Så om du nöjer dig med domkyrkan på distans och i bloggform så riskerar du i a f inget benbrott!

   Radera
 3. Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 KVINNENS FRUIT 4 FRÄMNINGSSTAV 5 SKYDDSFÖRVALTNING 6 FÖRETAGSSTAV 7 GODT JOBSMAX 8 LOTTERISK STÄLLNING och DOMSTOL.

  SvaraRadera