torsdag, maj 19, 2022

Livet på långa ben började för längesen

Visst kan och ska man sträcka på benen ibland. När vi använder det uttrycket betyder det väl oftast att vi gör ett avbrott i en långsittning, på någon sorts möte eller kanske en bilfärd. Men överfört till modevärlden blir det något annat!

Tänk så många gånger det har skällts över hur modefirmorna i sina annonser och kataloger låtit en grafiker ta in fotona i ett bildbehandlingsprogram och där gjort om relativt normala människor till långa och supersmala figurer, framför allt genom att förlänga benen ett snäpp eller (oftare) fler. Om man tittar lite noga ser de där modellerna faktiskt inte alls särskilt normala ut längre, snarare lätt vanskapta ...

Nog trodde jag tills alldeles nyss att detta var ett modernt ofog i spåren av viktfixering och bantningshets. Så fel jag hade! Det blev alldeles glasklart när den här bilden, en teckning på aktuellt mode kanske på 40-talet (osäkert), damp ner framför mina ögon. Kolla in benen! Och fötterna! Sinne för proportioner? Noll!

Den dag min underkropp är mer än dubbelt så lång som min överkropp blir livet inte lätt att leva, jag skulle inte få plats i min säng och inte passar varken det jag har i garderoben eller det som säljs i butiker heller, den saken är säker. Säkert är också att förvanskade kvinnor i modebilden inte så enkelt kan skyllas på HM och liknande företag. Benen började växa långt tidigare!

Illustration troligen ur tidningen Stil, den första svenska damtidningen som ägnade
stort utrymme åt mode.
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. bättre i finska tidningar 🇫🇮

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser förstås inte i dag ut som på bilden i några tidningar ö h t.

   Radera
  2. menar tidningar från 1940-talet, har såna

   Radera
 2. Anonym4:13 em

  Kommer ihåg de här bilderna. Getingmidjor dessutom.
  Bantning "uppfanns" för länge sedan, tycks det. _/Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bantandet "uppfanns" på 1800-talet - jag skrev nyligen om det! https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2022/04/om-bantning-en-viktig-historia.html

   Radera
 3. Minns dessa bilder från gamla mönster och magasin- Fanns även i norska tidningar. Proportionerna är verkligen speciella/originella. Men detta med att ha långa ben var ju synnerligen modernt och så länge- Hur det är idag vet jag inte- Har nog inte tänkt på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo långa ben är nog alltid "inne" - men de kan ju inte vara hur långa som helst ...

   Radera
 4. Hahaha! Å på den tiden fanns inte ens Photoshop... Tror att du kommer att gilla det här inlägget: Scrolla ned bara:
  http://musikanta.blogspot.com/2022/05/1896-majnytt-fran-bonniers-veckotidning.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä man fick nog rita lite mer "på fri hand" antar jag - men borde inte NÅGON ha reagerat på de konstiga proportionerna? Musikantas bläddrande i gamla tidningar är alltid kul att kolla.

   Radera