fredag, maj 13, 2022

Sjung en sång om kärlek – eller?

Sverige har gått till final i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Det har du förmodligen inte kunnat undgå vid det här laget. Cornelia Jakobs sjunger "Hold Me Closer" vilket är en historia om en relation som tagit slut, men glad är hon inte: 
But most of all, I wish that I could love you less
Well, maybe you're right, I'll find someone else
You say it isn't me, but when did that ever help?

Foto SVT
Eftersom jag inte följer den här tävlingen har jag ingen koll vare sig på hur starkt det svenska bidraget är eller vad övriga låtar kan tänkas handla om. Men jag ramlade nyligen över statistik som visar, att det har hänt något med populärmusiken. Den handlar inte alls lika ofta som förr om kärlek!

Man har jämfört texter ända från 50-talet och framåt, och då visar det sig att vi nu lyssnar till 14 % färre kärleksord än man gjorde då. Lika mycket har kvoten svordomar ökat! Dessutom handlar det betydligt oftare om pengar nu än då, här ett plus på 13%. Det är helt enkelt kärleken som fått stryka på foten. 1950 innehöll 88% av de undersökta låtarna "words of love", nu är det 74%. Har dagens låtsnickrare en mycket mer negativ syn på livet? Ja det verkar faktiskt så! 

Vem sjunger då mest om kärlek? Jo minsann, Johnny Cash! Ska unga Cornelia J ta sig in på den topplistan blir det en tuff uppgift. Ingen artist med minsta svenska anknytning finns bland dem som kvalat in på topp-tio-listan. Men jag önskar henne lycka till, snål vore jag ju annars!

Copyright Klimakteriehäxan

2 kommentarer:

  1. lite ytlig tredspaning... Johnny Cash är ju död, lyssnar du på Eurovision Song Contest? Det gör jag, många bra artister

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen hjärnkirurgi direkt, det kan jag hålla med om! Men jag vet och tror att resten av världen ockå känner till att Cah är avliden. Han spelas ju ändå. Och nej, som jag skriver i inlägget, jag följer inte ESC.

      Radera