"Dockmakaren" (The Dollmaker) av Harriette Arnow kom redan 1954 och kallas ibland för en omistlig amerikansk klassiker. Huvudpersonen, Gertie, tillverkar fina dockor och tack vare dem klarar sig hon och hennes familj sig lite bättre än de annars skulle ha gjort efter den påtvingade flytten från Kentucky till bilstaden Detroit, där de trodde att framtiden skulle vara ljusare. Sorglig men berörande historia.
"I lust och nöd" (Heartburn) skrev Nora Ephron efter skilsmässan från Carl Bernstein, en av Watergate-avslöjarna. Man vet att han definitivt uppskattade en sak i äktenskapet: hustruns matlagning. I den här romanen, byggd på verklig grund, spelar maten en huvudroll. Att stå i köket och trolla vid spisen var något hon både älskade och var bra på. Och Ephron vet som alltid att ta vara på poängerna. Kul läsning!
"Ett sällsamt dubbelliv" av Lena Kåreland handlar om ingenjör Andrée. vars hobby – ballongflygning och polarforskning i kombination – kostade honom mycket, till sist också livet. Men medan han levde var han Gurli Linders stora kärlek, fast det var ingen lycklig romans. Ändå förblev hon Andrée trogen och vårdade ömt hans minne så länge hon levde, bland annat genom att alltid ha en bukett violer vid hans porträtt ... Intressant läsning, inte minst för att Gurli Linders memoarer är invävda här. Hon var Sveriges första barnboksrecensent!
"The Dollmaker" har getts ut i nya upplagor på senare år. En av dem som höjt boken till skyarna och jobbat för dess "återkomst" efter år i glömska är Joyce Carol Oates. |
Copyright Klimakteriehäxan
Spännande trio! Vill läsa alla tre!
SvaraRaderaLäsvärda!
RaderaNora Ephron känner jag bara till som manusförfattare och det var hon bra på i alla fall 🙂
SvaraRaderaBra även när det handlar om romaner.
RaderaVilken spännande blandning! The Dollmaker vill jag läsa!
SvaraRaderaBitvis sorglig. Lite historielektion också, i bra tappning.
RaderaHär i livet ångrar man bara det man inte har gjort, ångrar att jag inte följde med min ballongflygande kompis... ville inte tränga mig före i kön.
SvaraRaderaHar flugit ballong i vacker sommarkväll, mycket njutbart. Man bokar i förväg, ingen kö att trängas i!
Raderadetta var chalmerister, gratisflyg
Radera(svärsonen bjöd på helikoptertur över Hisingen och Göteborg ❤️
RaderaDockmakaren blir jag nyfiken på.
SvaraRaderaGör slag i saken vetja!
RaderaJag skrev i alla fall upp boken på min lååånga läslista
RaderaJag tror bestämt att du lade in din kommentar på min blogg under fel inlägg ;)
RaderaJa det gjorde jag visst ... har åtgärdat!
RaderaHär är jag nollställd - nästan som vanligt. Men boken om Watergate affären som Carl Bernstein och Bob Woodward har skrivit har jag i alla fall läst. Alltid nåt;-)
SvaraRaderaOch filmen har du antagligen också sett ... svårslagen historia!
RaderaDockmakaren kände jag inte till, men den låter läsvärd. Nora Ephron har jag läst. André har jag läst en hel del annat om och nu blev jag naturligtvis sugen på Kåreland också. Gurli Linder känner jag till. kanske var hon lycklig på sitt sätt med fotot och violbuketten? vad vet en?
SvaraRaderaNä hur lycklig hon var får vi aldrig veta ... men jag läste boken med behållning. Intervjuade Kåreland i serien "En bok, en författare" för UR-tv.
RaderaBallongflygning låter häftig, det skulle jag vilja testa
SvaraRaderaHärlig upplevelse - trots att jag är höjdrädd!
RaderaHelt okända böcker för mig. Tack för tipsen!
SvaraRaderaSinsemellan väldigt olika böcker!
RaderaInte läst någon av dina. Nora Ephron brukar skriva bra.
SvaraRadera