fredag, november 11, 2022

I mörkare tider

En grå fredag har grytt. Det är nästan 15 plusgrader utanför köksfönstret trots att det är den elfte november, och Sverige har röstat in folk i riksdagen som tror att klimatforskarna ljuger när de talar om förändringar som på lång sikt hotar hela mänsklighetens existens. Man kan gråta blod för mindre! Kan också kalla det för ett stort mörker som lagt sig över Helgeandsholmen (där riksdagshuset ligger).
Mörker är nämligen temat när Elisa Matilda har formulerat sina fem fredagsfrågor:

 1. Vad tycker du om att vrida klockan åt det ena eller andra hållet? Onödigt, men jag lider inte av det. Trist om man råkar missa.
 2. Vad innebär mörkret för dig? Fler tända ljus, enstaka kvällar med strålande stjärnhimmel och stundtals ett snäpp deppighet.
 3. Har den här hösten varit mörk eller ljus för dig? Hyggligt ljus både vädermässigt och personligt hittills tycker jag. Inga stora katastrofer har inträffat (som jag kan minnas, och hade de hänt skulle jag väl komma ihåg det?)
 4. När famlade du senast i mörker? Bokstavligt: under ett strömavbrott. Det var kortvarigt.
 5. Av vilken anledning var du senast uppe mitt i natten? Kissnödig. Vilket jag tror blir mångas svar ... sedan gäller det att somna om också!
Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

 1. Att förneka klimatförändringarna är att ljuga för sig själv. Det kan ingen med ögon och öron ha undgått att klimatet är förändrat och förändras ständigt hela tiden. En märklig propaganda är det att påstå någonting annat.
  Vi har ungefär samma gradtal, bara fem grader varmare här än där hos dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det vara skönt att slippa kyla men vi är ju inne på en superfarlig väg, och ingen verkar veta hur man hejdar utvecklingen! Nog är det otäckt!

   Radera
 2. de morgonpigga lider inte av att gå upp en timme tidigare på våren, är inte deppig under november, kravlöst

  SvaraRadera
 3. Klimatförändringarna är skrämmande. Många saker som inte gillas med mörker och kyla, men man hänger med, inte lönt att hänga läpp. Se ljuset i mörkret🕯

  SvaraRadera
 4. oljelampan brinner stillsamt varje kväll. en vacker dag kommer jag att tända en brasa också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brasa - jättemysigt! Luktar gott också!

   Radera
 5. Det är verkligen märkligt med vädret just nu, men vi ska nog tacka högre makter att det är varmare just nu när elpriserna är som de är, annars hade många fler haft det extremt svårt. Men visst är det också märkligt att vi fortfarande inte tror på en klimatkris... det känns så 90-tal!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara dårar förnekar klimatkrisen! Visst har värmen fördelar i det korta perspektivet, men ...

   Radera
 6. Jo, femman är alla vi som är 50 plus helt överens om;-)
  Sedan är du rent allmänt betydligt mera positivt inställd till mörker än vad jag är. Å det varma fina höstvädret är ju egentligen väldigt "mörk fakta" om man tänker på klimatutvecklingen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tar mörker för vad det är: oundvikligt. Och hanterar det så gott jag kan.

   Radera
 7. Jag tillhör en märklig skara som dagtid behöver springa på toa stup i kvarten. väldigt besvärligt när man ska ut o åka buss osv. Men jag vaknar aldrig kissnödig på natten! Vet inte vilket jag föredrar...
  Trevlig helg, tänd några ljus i mörkret

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lever i den omvända världen, jämfört med dig! Märkligt!

   Radera
 8. Mysigt det där med tända ljus i alla fall. Det försöker jag unna mig själv mera av, för nog är det härligt.

  Var köper du dina ljus ifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta är det Ikea-ljus, funkar bra tycker jag. Men jag köper andra också om lådan ser ut att bli tom!

   Radera
 9. Finns mycket mörker och mörker är obehagligt, tycker jag. Nattliga besök på toan somnar jag om efter, det är när besöket blir tidigt på morgonen som jag har svårt att somna om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mörkrädd kan man absolut känna sig, med eller utan anledning? Att inte somna om är ett elände!!!!! man vill ju inget hellre!

   Radera
 10. Kan instämma i alla dina svar och också i dina farhågor ang Helgeandsholmen. Det skrämmer mig faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan bli rädd för mindre. Mycket mindre.

   Radera