onsdag, november 30, 2022

CITAT om Augustpriset

"Jag tror inte någon kan förstå hur tråkigt det har varit att vara elektor för årets Augustpris. Jag kunde faktiskt inte tro det själv. Det lät ju så bra och var ju så hedrande: att få ingå i den lilla grupp som röstar fram årets bästa svenska skönlitterära verk, utifrån ett urval av en beläst och kunnig jury. /.../ Men tråkigt är just vad jag har haft det varenda ledig stund den senaste månaden. Jag har tvingat mig igenom vad som ibland känts som oöverstigliga textmassor av ljummen, odramatisk prosa och lyrik. Bara ett fåtal gånger har ljusglimtar av genuin berättarglädje och, ja, något som känts, trängt fram igenom den skrivskoleduktiga tråkigheten."

-Björn Werner, krönikör på Svenska Dagbladet kultursidor, tycker att fel böcker hyllas när August-pristagarna väljs och förklarar sin ståndpunkt. Han menar att juryn har glömt bort att vara en "vägvisare för svenska läsare: just dessa böcker får ni faktiskt inte missa i år."

6 kommentarer:

 1. läser inte Svenska Dagbladet längre, gjorde det förr men den har inta så bra kultursidor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl lite ojämnt, där som annorstädes ... Den här texten tycker jag dock är väldigt intressant.

   Radera
  2. Björn Werner hat ju nyligen varit kulturchef i Göteborgs-Posten

   Radera
  3. Hoppsan, en desertör???!

   Radera
 2. Har nog aldrig läst en bok som vunnit nåt pris. Eller fel, gjorde ett försök med en japansk nobelpristagare i litteratur, men klarade kanske 50 sidor. Då gav jag upp.
  Tänker ibland på Annette i sådana sammanhang. Hon brukar ju vara lektör för allehanda titlar. En sådant jobb skulle jag aldrig klara av...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvångsläsning är inte bra. Tror att det var så jag tappade läslusten för några år sedan, den har aldrig blivit den samma som förr efter den smällen när jag läste sånt jag inte själv valt, för jobbet.

   Radera