tisdag, november 15, 2022

Nu kommer granen!

Står och väntar på bussen när den kommer, lastbilen med den alldeles osedvanligt långa lasten: en gran! Längst ut i toppen en pytteliten röd lampa som väl ska föreställa "Varning för överskjutande last" fast den syns knappt. Vart är den på väg? Inte en aning, men förmodligen till ett av huvudstadens torg där den ska leverera julstämning av årgång 2022.

På Skeppsbron har den så kallade Stenbeck-granen blivit åtminstone halvfärdig. Det där bygget som äger rum i november varje år är alltid lika fascinerande, tycker jag (jag är väl lite barnslig). En stjärna är på plats i toppen som sträcker sig mot den mörknande himlen, som en symbolisk hyllning till symmetrin ... för här spretar inga olydiga grenar ut från stammen!

Men Mariatorgets gran, den är redan rest och tänd trots att vi ännu inte kommit fram till första advent. Runt dess fot rasslar de gula höstlöven på grönt gräs. 

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Julen kommer tidigt i år....;-)
  Kul att du är bekant med "Stronger" uppfinnaren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julen kommer tidigt varje år numera, tycks det!

   Radera
 2. Visst är det trist att "allt" numer med jul ska komma så tidigt,. Såg att julmarknaden i Gamla stan öppnar till helgen. Pust.
  Stenbäcksgranen kan ju behöva lite tid innan den är dekorerad så den kanske blir klar till fösta advent. Men i övrigt. Ja, pust igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Granen på Skeppsbron tänds alltid första advent, har jag för mig. Det är ju ett jättejobb att få upp den! Julmarknaden i Gamla Stan försöker jag undvika.

   Radera
 3. åj, i Göteborg används helikopter, glädjer mig över varje ljusglimt denna årstid ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig sett nån gran i trafiken förut ...

   Radera
 4. Här vare gran, här vare gran....
  Allt blir bara tidigare och tidigare, tydligen finns ett behov av glitter och ljus, traditioner bryts och nya skapas. Vackra granar alla tre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gläds man åt ljuset och ljusen!

   Radera
 5. Det var en lååååång julgran där på den där gigantiska lyftkranen. Det skulle vara spännande att veta var granen hamnar.
  Har förstått att Åhléns och Gallerian är klara med sina julutsmyckningar. Täby Centrum likaså. Ska nog kolla om granen kommit upp på "Döda Torget". Vår innergård är än så länge "julgranslös", inte mig emot;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Butikernas/varuhusens julavdelningar är ju fullt utvecklade. Jag tittar gärna åt ett annat håll ... än så länge i alla fall ...

   Radera
 6. Såg en gång en gran hängandes under helikopter, på väg till Gustaf Adolfs Torg i Göteborg. Håller med Karin, tror hon har helt rätt i sin lilla analys :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske billigare att ta gran på lastbil än med helikopter??? Huvudsaken är väl att den kommer dit den ska, får man anta.

   Radera