måndag, november 14, 2022

"Hemma hos" som får mig att tappa hakan

Jag är road av heminredning. Bläddrar gärna i tidningar med hemma-hos-reportage, stönar ibland avundsjukt över hur vackra saker folk har  och ibland över vilka ruskiga prylar som står i hörnen. Ljus, växter och konstverk är viktiga beståndsdelar, och med olika textilier kan miljön förändras radikalt. Ibland får man idéer till egna förnyelsegrepp!

Därför är måndagkvällar tv-kvällar för mig för närvarande. Jag tittar på "Vem bor här?" i SVT1 kl 20.00 ikväll eller på Play. Och jag gör det med skräckblandad förtjusning. För er som inte sett något (programmet är inne på sin sjätte säsong) ska jag kanske förklara att det handlar om att besöka fem olika hem tillsammans med en person som bor i varje hem, men man vet inte vilket. Sedan gäller det att gissa vem som bor var. De tävlande får bara veta varandras förnamn och respektive yrke/titel. Det visar sig sällan vara till mycket hjälp!

Programmet är en timme långt och jag lovar, jag gäspar inte en endaste gång. Men hakan tappar jag ofta ändå, om än i helt vaket tillstånd. Fatta hur folk bor! Högt i tak, fantastisk utsikt från en pampig villa. Eller en tvåa fullproppad med uppstoppade djur. Exotiska samlarobjekt. En omgjord kyrka. Nostalgiskt 50-tal in i minsta vrå. Designklassiker från Svensk Tenn blandade med prylar från Ikea. Asiatiska porslinsprylar från golv till tak. Kristallkronor och hemsnickrat. Barnrum som har ALLT. Tapeter och tavlor även i taket.

Det är helt enkelt ingen hejd på hur det kan se ut när man kommer hem till folk. Inser dock att ingen i min bekantskapskrets kommer att dyka upp som medverkande i det här programmet, det är jag och mina vänner alldeles för "vanliga" för. Men det är jättekul att titta!

En reaktion är ändå återkommande när jag sitter där i soffan, helt fascinerad av de nästan alltid prylbelamrade hemmen. Det är den självklara och ödesmättade frågan: Och vem i all världen städar där?
Nu är det strax dags för kvällens omgång!

Copyright Klimakteriehäxan 

12 kommentarer:

 1. Har inte sett ett enda avsnitt av programmet. Men på din fråga vem som städer i lägenheterna/husen så är det troligen en vit (eller svart) städerska. Jag menar då inte hudfärgen utan pengarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker synd om den som gör jobbet, oavsett vem det är.

   Radera
 2. vaffö bekymra sig om andras städning...?? (mindre dammigt med centraldammsugare, i nya hem kan det finnas sug vid golvlistor) och så kan man anlita städhjälp 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Städhjälp, javisst, hur som helst SÅ många prylar att flytta på, damma, putsa. Jag har inga problem med att tycka synd om en städhjälp, är övertygad om att deras jobb kan se rätt olika ut.

   Radera
 3. Har sett något avsnitt och då har det varit på i bakgrunden. Men jag har svårt för program som är sammanklippta så en favorit är det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj du ser bara direktsändningar??? det begränsar utbudet rejält ... i dagsläget är varenda talkshow nedklippt, liksom alla program med publik på plats exvis.

   Radera
 4. Jag såg programmet med viss förtjusning jag också när vi bodde på Åland. Det var roligt att se mångfalden och visst uppstår frågan om städningen många gånger. Man relaterar ju alltid till sig själv när man ser sådana program

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det bara ett pgm kvar av den här säsongen, men jag kan misstänka att det blir fler. Du kan fortfarande se det på Play, det kan ses över hela världen, står det.

   Radera
 5. Jag gillar också inredning, men minimalistisk sådan, så den serien verkar inte vara något för mig. Har inte sett något avsnitt och kommer inte göra det heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä nån minimalism ser man inte mycket av, inte något jag skulle vilja kalla "min stil" heller, men jag blir road ändå ...

   Radera
 6. Jag såg inte på TVn eftersom jag tränade Gospel ikväll men jag kollade SVTPlay förut idag.
  Min frissa Annette och tillika nagelskulptör var med i dagens program. Ja, vilka hem, så otroligt speciella. Jag vet inte om jag ville bo i något av husen, men kul att titta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte jag sett något jag ville flytta till ... men ibland är det inte bara djärvt utan snyggt också.

   Radera