torsdag, november 24, 2022

Kalenderbitare?

Nedräkningen har börjat. Nu är det alldeles strax advent. Vilket föranleder Mia i bokhörnan att ställa denna helgfråga: Då är det första advent till helgen, det är ganska populärt med kalendrar eller böcker man läser ett avsnitt varje dag. Ska du ha någon form av kalender?

Nej det blir nog inget sådant, även om jag brukar kasta ett öga på tv:s kalender, men jag brukar inte bli fast för att se hela serienDäremot missade jag nog inget avsnitt av den norska tv-kalendern "Nissene på låven" när det begav sig. Den var galet rolig! Men är vid det här laget ungefär tjugo år gammal och förmodligen inte lika kul om man skulle se den idag. Fast jag tror att man gjort uppföljare på senare år, skulle gärna titta igen!

När barnen var små hade vi naturligtvis kalendrar, precis som jag hade när jag själv var liten, då ofta med glitter på. Minns att på något märkligt vis tog chokladbitarna slut innan sista luckan skulle öppnas ... och den hade man också tjuvkikat bakom ... det var kalenderbitande av en annan typ än den man brukar mena ... Radions julkalender lyssnade man också troget på.

Nu för tiden kan man hitta adventskalendrar med annat ätbart än choklad, med en tesmak per dag till exempel. Ambitiösa mor- och farmödrar knåpar ihop 24 små paket med blandat innehåll (och ångrar att de startat den traditionen när femte barnbarnet sett dagens ljus ...)

Sista gången jag köpte en kalender var för bara några år sedan. Då läste jag i någon tidning att det var ett äkta fynd att köpa kalendern från ett känt märke för skönhetsmedel, ett som jag brukat använda. Det var inte sant, kan jag berätta, och om du är spekulant på något liknande vill jag gärna varna! Dessutom går den sannolikt att köpa för halva piset om du väntar till dagen före julafton. Om du trots allt vill satsa, alltså.

Copyright Klimakteriehäxan

18 kommentarer:

 1. hade avsikt att göra 24 små paket till våra barn, tror att jag lyckades nån gång... (använder inga krämer eller skönhetsmedel, men nån godiskalender kan det bli till mig)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, vi har sex barnbarn nu så jag stickar inga tröjor heller till dem... (som min mor gjorde, nu har hon tio barnbarns barn)

   Radera
  2. Har en väninna som fyller kalendrar till fyra barnbarn med icke-godis-paket.Hon ser fram emot att de ska bli för stora för att bry sig - men då invänder jag att det beror väl helt på vad de där paketen innehåller ...?

   Radera
 2. I princip håller jag på än med 24 små paket till mina "småttingar" (båda myndiga..). Eller i något år har det bara varit godiskalendrar, sedan dom blivit stora, men i år har jag hittat en verktygskalender som dom ska få. Gudskelov färdig, inget jag plockat ihop själv. Vill dock, till alla som kämpar med 24 små paket, tipsa om att köpa en legobyggsats och dela upp bitarna i 24 paket. Det finns ju ritning med så man ser i vilken ordning bitarna ska komma. Det tricket håller i ganska många år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Legotipset är bra! (se annars mitt svar till Hannele ovan)

   Radera
 3. När jag var liten fanns det inte ens choklad bakom luckorna utan bara "ritningar" som var gräsliga. Men det tänkte man inte på då.
  Alla kosmetikakedjor med självaktning har "apat" efter Body Shop och har nu egna kalendrar. Till och med apoteken kör med det. Svindyra är de också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och förpackningarna i de där kosmetikkalendrarna är pyttesmå. Hälften av dem innehåller produkter du aldrig hört talas om. Ingen bra affär alls.

   Radera
 4. det där med 24 små paket var inte lätt! min svärson fick en fin gammal kalender iträ som en kunde stoppa chokladbitar i

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart enklare med godis/choklad och det är ju himla gott ...

   Radera
 5. Kalendrar hade jag när jag växte upp. Både med glitter på och en del med choklad. Men visst var dte märkligt att choklade sällan räckte till den 24 december.
  Vet att det är en del bloggare som har kalendrar och visst tittar jag in där som vanligt. Hoppas att vännen Gunnel har en även i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska definitivt hålla utkik efter bloggkalendrar, det kanske kan bli några skojiga överraskningar!

   Radera
 6. Barnens mormor hade en idé om att göra varsin kalender med 24 paket, men då sade hustrun till henne att "då är det du som gör iordning 48 paket varje jul i fortsättningen". Det blev ingen sådan kalender :D

  SvaraRadera
 7. Jag kör en bloggkalender i år, för första gången faktiskt sen jag började blogga för 15 år sen. Har älskat att göra de där små paketen, med typ en kola i varje. Numera är det uppmaningar som jag väljer att stoppa i min julkalender.

  SvaraRadera
 8. Vi hade presentkalendrar när barnen var små, men vi körde att de fick paket varannan dag (bägge fick 1 och 24). Blev lättare då. När de blev större blev det en present varje söndag istället.

  SvaraRadera
 9. Det där nya med adventsböcker tycket jag är en kul idé. Och bra för att få barn att vilja läsa också kanske?

  SvaraRadera
 10. Jag köpte en till slut med hudvård.

  SvaraRadera