onsdag, november 02, 2022

Läsning som pågår

Veckans kulturfråga är egentligen två och handlar om vad du läser just nu, samt vad du vill rekommendera till unga läsare, skriver Enligt O (med tanke på den pågående Läslovsveckan).

Två av de böcker jag är inne i har jag redan bloggat om: "Nu var det 1914" av Eyvind Johnsson och "En flickas memoarer" av Annie Ernaux. Två olika orters barn- och ungdomstid som saknar så gott som alla beröringspunkter! 

I bilen betar vi av cd efter cd av Martin Österdahls "Be inte om nåd", en debutroman som överraskade rätt många när den kom 2016. Författaren har förvisso både östeuropastudier och ryskkunskaper på sitt cv, men var betydligt mer känd som en av programdirektörerna på Sveriges Television. Han har varit inblandad i succéproduktioner som "Mästarnas mästare"och "Allt för Sverige" och är nu chef för Eurovision Song Contest.

Likväl hinner han skriva böcker. Huvudperson i den här historien är Max Anger. Spelplats är St Petersburg, Angers flickvän är bortrövad och jag vet förstås inte hur det går ... men det är rätt spännande! Anger har levt vidare i flera historier som också kvalat in till att bli en tv-serie hos Viaplay. 

Till unga läsare har jag många gånger redan rekommenderat Niklas Krogs böcker. Min son älskade dem, och jag tror att det ska kallas fantasy. Krog har liksom Österdahl en lite originell bakgrund till sitt författarskap: länge jobbade han som tidningsbud i svinottan för att ha tid att skriva på dagen! Nu tror jag skrivandet tar all hans tid, det har blivit många titlar. 

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. inte bekant med Martin Österdahl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä inte jag heller (vi har förstås funnits samtidigt på samma företag men på helt olika avdelningar) men så här långt är boken lovande!

   Radera
 2. Måste återigen medge att jag inte vet vem Martin Österdahl är. Programmen känner jag till (såklart), men inte personen bakom. Tack för infon:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har ju ingått i gruppen bakom kamerorna, chefat utan att synas.

   Radera
 3. har inte sett Mästarnas mästare och Allt för Sverige och känner inte till namnet Martin Österdahl. inte har jag Viaplay heller. bara elände

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att du klarar dig ändå - fast Mästarnas mästare är i alla fall ibland kul att se om man är lite sportintresserad. Jag har inte heller Viaplay.

   Radera
 4. Lyssnade på Österdahl på Bokmässan, men har bara läst hans senaste bok Parmiddagen och det är en helt annan slags spänningsroman än de han skrivit tidigare tydligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag har bara lyssnat på början till den här. Får se om den ger mersmak.

   Radera