lördag, november 05, 2022

Veckans mening – om lövkrattning och politik

Befinner mig i Barndomslandet. Man måste se om huset emellanåt, heja på grannarna, plocka lite med det ena eller det andra, samtidigt som man njuter av luften och friden. Fast just vid den här tiden på året är det en annan sak som ligger och gnager på samvetet: jag har inte räfsat bort löven från gräsmattan! Alla vet ju att samvetsgranna husägare krattar varje höst, en del så noga att inte endaste litet gult blad ligger kvar. Så har det aldrig sett ut kring vårt hus, trots att jag gjort en hedervärd insats. Nu är vädret inte av det krattvänliga slaget: löven är våta och tunga och jobbet att bli av med dem blir extra trist. Det är då jag finner min tröst och samtidigt Veckans mening, den som Skriv-Robert menar ska ha fått mig att stanna till en extra liten sekund i min läsning. Denna gång kommer meningen från TV4:s hemsida (som jag ganska sällan besöker eftersom jag tycker den är krånglig, men idag fick jag lön för mödan!) En trädgårdsmästare som säger precis det jag vill höra, för både mitt eget och gräsmattans bästa:

Låt löven ligga kvar!

UPPDATERING: Fortsätter läsa tidning och ramlar då över ännu en mening som förtjänar att bli ihågkommen. Det är Stina Oscarson som i en text i Svenska Dagbladet beskriver hur hon före valet fick besök av dörrknackare från socialdemokraterna. De för en lång dialog som slutar med att en av de två besökarna slänger in ett sista argument för att Oscarson ska lägga sin röst på (S) trots att hon tvekar:

Men om du skulle ändra dig och vill lägga din röst på det institutionaliserade hyckleriet … fast i en ganska trygg form - då kan du ju rösta på oss.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. helt rätt, så har vi gjort 30 år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mamma ville alltid ha bort alla löven ...

   Radera
  2. Väldigt många saker var annorlunda förr, bättre nu, klarar mig utmärkt utan manglade lakan och oputsat silver 🥄🥄

   Radera
  3. Manglar inga lakan men det KAN hända att jag putsar nån silverpryl. Väldigt sällan.

   Radera
 2. Ja, bra att du fick ett tips att låta löven ligga kvar.Tror flr min del att vi av "gammal hävd" har krattat både på landet och på hustomter. Inte kul men friskvård. Kanske? Idag skulle jag inte ens kunna kratta.
  Ja, Stina Oscarssons text är tänkvärd. På flera sätt. Hyckleri? Jodå! Som så mycket annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig tyckt det varit kul att kratta, vet att det finns folk som tycker det. Nu lutar jag mig bekvämt bakåt, med stöd av vetenskapen i form av en trädgårdsmästare!

   Radera
 3. Läste på en "trädgårdsblogg" hos LillaSyster häromdagen att det är bra med löv som ligger kvar på gräsmattan. Det är visst maskerna(???) som äter upp dom och då blir det liksom till kompost och gräsmattan frodas året efter. Så det så.
  Måste säga att socialdemokraten som besökte Stina Oscarson var ovanlig rapp i käften. Nästan att jag hade kunnat tänka mig att rösta på honom;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ligger löven där de fallit.
   Klart intressant formulering av en (s)-märkt valarbetare.

   Radera
 4. Jag låter löven ligga kvar. Trevligt att min lathet kan upphöjas till visdom :))

  Den andra meningen är ju helt fantastisk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Artikeln ligger bakom en betalvägg. Står det i artikeln om Stina Oscarson röstade på S efter detta intressanta besök?

   Radera
  2. Nä tyvärr får man inte veta vilket parti hon valde att stödja. Det hade man ju väldigt gärna velat få avslöjat!

   Radera
 5. Usch, skulle inte öppna dörren för såna valarbetare. Tur att de inte besöker folk på landsbygden, så man kan vara ute o kratta löv utan risk. :D Mest eklöv, men föser bara bort dem mot det vilda, där får de gå tillbaka till jorden i den takt de vill.

  SvaraRadera