torsdag, november 03, 2022

Skrämmande

Nu vill Mia i bokhörnan skrämmas och förmodligen också bli skrämd, att döma av veckans helgfråga:
I måndags var det Halloween. Tipsa om en riktigt läskig bok!

Nu råkar jag vara typen som så gott det går undviker läskigheter som det faktiskt dräller av i fiktionens värld, det må vara bok, film eller tv-serie. Jag tycker verkligheten bjuder på tillräckligt med rysligheter. Men ibland trillar man ju dit ändå.

Så var det när jag läste bok efter bok som Henning Mankell skrivit. Fast jag såg mig nödsakad att göra slut med honom. Detta sedan jag tagit mig igenom "Den femte kvinnan". I den mördades folk på ett fullständigt bestialiskt sätt. Jag ska väl inte avslöja hur, för naturligtvis finns den som blir nyfiken och vill skaffa sig en egen uppfattning. För mig blev det för mycket. 

Grymhet kan självklart platsa i bokhyllan ändå, men den kan se väldigt olika ut. Stephen Kings historier är ofta läskiga, exempelvis "Lida" (Misery). För att inte tala om "Ormens väg på hälleberget" av Torgny Lindgren, rena tortyrskildringen från Västerbottens inland för ganska länge sedan.

Ännu en variant på ondska kommer jag att tänka på. Läs Åsne Seierstads "En av oss: en berättelse om Norge", om mannen som genomförde terrordådet på Utøya (och i Oslo). Det är faktiskt hennes första bok om hemlandet! Mycket bra (förstås).

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Svar
  1. Seierstad borde du verkligen läsa! Och Torgny L är bättre än det mesta ... men vi tänder ju på olika saker, det är väl bra på sitt sätt ...

   Radera
  2. absolut inte! följde händelserna då, och efteråt i Göteborgs-Posten, grät

   Radera
  3. Det är en väldigt intressant genomgång av hur det ö h t kunde hända. Belyser bl a polisarbetet. Och ger gärningsmannens historia. Jag gråter ganska lätt men grät inte!

   Radera
 2. På 1980-talet slukade jag alla skräckböcker av Stephen King. Sedan slutade jag. Kanske blev jag avtrubbad...
  Just nu läser jag "Box" av Läckberg/Fexeus. Förutom lite lull-lull på fel ställen är den rätt så skräckinjagande.
  Vad gäller filmer så tycker jag att Hitchcocks "Fåglarna" och Stephen Kings "The Shining" slår det mesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. King har skrivit så obegripligt mycket. Men "Lida" tycker jag är otäckt bra. Såg om "Fåglarna" för inte så länge sen och den var inte alls så läskig som jag mindes! Men som sagt, jag undviker skräck.

   Radera
 3. Mankell läste jag också en tid, men sedan föll han bort. hemskheter har jag i allmänhet svårt för. orgny Lindgren var en absolut favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag får nog av hemskheter i nyhetssvängen.

   Radera
 4. Jag har inte tänkt på Ormens väg på hälleberget som en skräckroman, men visst inrymmer den grymhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både fysiskt och psykiskt våld av synnerligen obehagligt slag.

   Radera
 5. Kings böcker är bra men tjocka.

  SvaraRadera
 6. Läst det mesta av Mankell. Alla Wallander-böckerna i varje fall. Kinesen är en intressant och annorlunda bok av Mankell.

  SvaraRadera