tisdag, november 01, 2022

Bäst just nu

Tidningarna publicerar varje vecka topplista för böcker. Bokförlagen gör sina egna listor över bästsäljarna. I dag kan vi bloggare rätta in oss i ledet, eftersom veckans tisdagstrio har fått temat Bäst just nu av Ugglan.

I Svenska Dagbladet toppas Boklistan av Kristina Lugns efterlämnade dikter. "Inte alls dåligt" har boken döpts till och det låter som om hon skulle ha gillat valet av titel. Till och med jag som vanligtvis förhåller mig väldigt kallsinnig till poesi gillar hennes texter.

Svensk Bokhandel har Camilla Läckbergs "Gökungen" i topp för den lista som gäller september månad. En separat pocketlista har Tove Alsterdals "Slukhål" som etta.

Bokus har en egen rankning, förstås: Bokustoppen. Den grundar sig enbart på försäljningssiffror, som jag förstår det, men pocket räknas inte Där har Lars Kepler lagt beslag på förstaplatsen med "Spindeln". I den separata pocketrankingen leder "Skilsmässan" av Moa Herngren. Adlibris säljer "Den omänsklige" av Jonas Moström som pocket för fullt och "Mer än bara tunnelbane-Nettan" av Jeanette Höglund som inbunden. (Förlagens topplistor byter utseende ofta, ibland dagligen!)

På Dagens Nyheters Boklistan är det recensioner som gäller. Här toppar årets franska Nobelpristagare Annie Ernaux och hennes självbiografiska "Omständigheter" (L' Èvenement), som också kan ses som film på SVT Play. De böcker av Ernaux som redan fanns tog som vanligt slut direkt, samma eftermiddag som priset kungjorts, men tryckpressarna har gått för fullt. Man hittar alla hennes böcker i handeln nu, både på originalspråk, på engelska och i svensk översättning. 

Återstår frågan om jag kan välja ut en egen "Bäst just nu"-titel? Tja kanske. Men det blir ingen från de där topplistorna. Lennart Jähkel läser Eyvind Johnsons "Nu var det 1914" för mig när jag är ute och går, som radioföljetong, en nyinspelning. Fantastiskt språk, rätt röst, storyn har jag glömt sedan jag läste romanen för länge sedan. Den väljer jag! Fast jag inser att det inte är en trio ... även om det här handlar om fyra delar ...

"Nu var det 1914" är första delen av fyra av "Romanen om Olof". Bild från SR.

Copyright Klimakteriehäxan

28 kommentarer:

 1. söndagens Babel hade flera bokintressanta tips, fick riktig läslust 📚

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Babel är ofta(st) bra.

   Radera
 2. Lennart Jähkel läser väldigt bra. Kepler kommer jag inte att läsa. Omständigheter köar jag för. Lugns bok ska jag gå och hämta på biblioteket just nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är väldigt eniga! Jag väljer också bort Kepler.

   Radera
 3. Jag har väldigt sällan koll på topplistor. Ligger så förtvivlat efter i läsningen så att det dröjer mång aår innan jag kommer till det som ligger i topp just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med, det var därför jag beslutade mig för att ta en kollrunda!

   Radera
 4. Kristina Lugns diktsamling vill jag gärna läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är tunn, så det lär gå fort ...

   Radera
 5. Dt är inget jag läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du har ju läst så mycket annat!!!

   Radera
 6. Det är inte ofta jag kikar på topplistor. Läckbergs Gökungen har jag faktiskt läst. Den var riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tänkt att jag ska ge Läckberg en ny chans men det har inte blivit av.

   Radera
 7. Har hört lite grand av Nu var det 1914 med Jähkel - gillar verkligen hans inläsning! Annars var det sedan studietiden i Lund som jag läste boken. Gillar hur du löst trion idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tar sig sina friheter emellanåt ... ;.D

   Radera
 8. Eyvind Johnsons Nu var det 1914 ligger där på bordet, tipsar om Februari 33 : litteraturens vinter av Uwe Wittstock då världen förändrades

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror han var värd sitt Nobelpris, Eyvind.

   Radera
 9. Tack för tipset om radioteatern. Jag tänker köpa "Inte alls dåligt", känner att jag vill äga den. Gillar Kristina Lugn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öveväger faktiskt också att köpa Lugn!

   Radera
 10. Smaken är som baken är det första jag tänkte på här. Å listorna visar ju att det finns något för alla smaker - tack och lov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det vore eländigt om det bara handlade om deckare i toppen!

   Radera
 11. Jag tittade en stund på Omständigheter, men blev alldeles bedrövad av hur eländigt det var för den stackars tjejen. Så välspelat och det kändes verklighetsnära - men tragiskt. Jag orkar inte bli så tragisk till sinnes som jag blir. Jag smittas lätt. Och då menar jag inte när det gäller graviditet... :)

  SvaraRadera
 12. Bäst? Och för vem? Tja, lite tveksamt- Alla vill nog ha något som är "bäst". känns det som. Och de som tycker är ju inte så många.
  Flera av böckerna du har med har jag läst och har inte ogillat någon. Och tips gillar jag att få. Har bokklubb nästa vecka och lär få förrådet påfyllt-
  Fastnad extra här för radioföljetongen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så långt jag hunnit lyssn är Jähkels inläsning s a s jäkligt bra ...

   Radera
 13. Lyssnar på del 3 just nu 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ungefär där också, lite längre in bara.

   Radera
 14. Spännande inlägg! Tack för det :)

  SvaraRadera
 15. Läckberg verkar varenda människa läsa. Har aldrig fattat storheten med hennes böcker.

  SvaraRadera