söndag, november 27, 2022

Advent med alternativ

Första advent i dag. Den riktiga starten för årets julfirande, som ska ske i de höga elprisernas tid, så himla olämpligt om/när vintern blir lång och kall! Det är i alla fall därför jag härmed lanserar den alternativa elljusstaken. Första ljuset är tänt! Konsumerar inte en endaste liten strömgnutta, även om sladden sitter kvar. 

Jag bor i Högalids församling, med kyrkan med de två tornen  ritad av Ivar Tengbom  som syns över snart sagt hela Stockholm. Men jag är ingen flitig kyrkobesökare. Ändå uppskattar jag trycksakerna som skickas ut till församlingsborna före storhelger. Små konstverk, även om man med ordet "kyrkokonst" brukar mena något annat. 

Här ovan ser du framsidan på advents- och julkalendariet, och jag gillar verkligen bilden, även om jag aldrig sett någon ringdans kring den stora granen som brukar stå på Tantoberget! Det anges tyvärr ingenstans vem konstnären är, men jag gissar att det är Tove Hennix, som gjorde bilden i påskas också. Så snyggt!

Skickar med ännu ett julkort från huvudstaden, närmare bestämt från Hamngatan i riktning mot Sergels torg, där Edwin Öhströms glasobelisk åtminstone ibland lyser röd. Kanske gör den det året ut?


Nu är den laddad och klar för hela advent, min strömsnåla elljusstake!
Copyright Klimakteriehäxan 

20 kommentarer:

 1. LED-ljus drar nästan ingen energi; en adventsljusstake kostar 5 kr/vecka, LED-lampor 60 öre/vecka. Värmeljus är ofta av aluminium och vekestöd av järn, kan återvinnas. Om smält ljusmassa flödar ut över underlaget finns risk för brand...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återvinningen av värmeljusens metallkoppar är inte riktigt enkel. Fram t o m 2015 fick de läggas i metallcontainern - inte nu längre!!!

   Radera
  2. Hannele10:18 fm

   knasigt 😵‍💫

   Radera
 2. tryggare värmeljus-alternativ:
  https://www.startrading.se/publikt-sortiment/led-candles/varmeljus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har köpt. Tycker dock att de lyser väldigt svagt.

   Radera
  2. Hannele10:19 fm

   tryggt nära böcker 📚

   Radera
 3. Gillade verkligen din alternativa elljusstake med värmeljus. Men jag har några ledljusstakar och de får vara tända. Ganska marginell åtgång av el där.
  Bilden med Högalidskyrkan är jättefin och fin är ju kyrkan i sig också. Nej någon ringdans på berget här vore trevligt men har inte sett det.
  Obelisken vid Sergels tor skiftar i färg under dagen men mycket i den röda skalan är det. Gillar den-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Led-lampor är naturligtvis jättebra (jag har förstås såna). Vi kanske ska dra en dans runt Tantogranen när den lyser????

   Radera
 4. Hahaha - för ljusstaken som är aningen "enfärgad" enligt mig. Men ack så miljövänlig;-)
  Trycksaken är verkligen kul och fin också. Det har vår församling då aldrig gjort...
  Tror att obelisken förblir röd till jul åtminstone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den där multikontaktgrejen borde väl vara röd för att man skulle bli riktigt nöjd ...

   Radera
 5. LillaSyster6:47 em

  Gillar din uppfinningsrikedom ♡

  SvaraRadera
  Svar
  1. Goda idéer får man aldrig för många.

   Radera
 6. Din adventsstake tar priset! :) Finurligt! Gillas skarpt! Trycksaken är fin, stämningsfull och julig.

  SvaraRadera
 7. Vilken uppfinningsrikedom :) Väldigt vackert julkort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är julen vacker, i alla fall stundtals och fläckvis!

   Radera
 8. Vacker var den ju inte, men ack så fiffig och ändamålsenlig. Och allt blir ju vackert med en levande ljusveke! Det var ett stämningsfullt kort du fick från församlingen, jag har fått första julkortet, väldigt tidigt må jag säga, men det finns de som är ute i god tid.
  ha en skön första decembervecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog inte så många julkort i år, misstänker jag. Fast jag brukar skriva ett julbrev som mail, printar några ex till folk som inte är digitaliserade - de är få!

   Radera
 9. Fråga: Fick du mitt mejl?

  SvaraRadera