lördag, november 26, 2022

Florist för en kväll

Det har faktiskt funnits tillfällen då jag har tänkt att florist måste vara ett roligt yrke att ägna sig åt. Tänk att få hantera rosor, tulpaner, liljor, fresia och gerbera hela dagen! För att inte tala om alla vackra gröna blad, blomkvistar som mimosa och forsythia. Eller exotiska gäster som magnolia och papegojblomma. Och att till jul befinna sig mitt i en invasion av amaryllisar och hyacinter. En enorm mängd av skönhet, färger och dofter att blanda, skapa glädje med!

Nu har jag fått prova på denna yrkesnisch! Fick en fantastisk födelsedagspresent som bestod av en kväll hos Floristutbildarna. Där var det uppdukat med massor av gröna kvistar, mossor, kottar, pinnar, band och pynt: "bara" att förvandla det till en dörrkrans lagom till advent.

Vi var ett tjugotal damer i lokalen, och ni vet hur det kan låta. Men inte här. För nu var det fokus på kransbindning, total koncentration och total tystnad! Resultatet varierade från person till person beroende på vilka beståndsdelar man fastnade för. Ibland spretade buxbomsbladen iväg åt sitt eget håll, för att snabbt bli tuktade och återförda till den rätta banan ...  Tror hur som helst att vi alla var ganska nöjda med det vi åstadkommit. Min krans sitter på plats!

En uppgift till fick vi sedan vi stärkt oss med lite fika, vi som var florister för en kväll. Då skulle vi skapa en fin "miljö" för två levande ljus i en skål i vilken låg ett rejält block oasis, ni vet sådan där massa man sticker in blomskaften i för att bestämma hur de ska stå.

Nu blev det mera grönt, men också utportionerade blommor: två nejlikor, en bamsestor och supervacker ros och så, kronan på verket, två rejäla orkidéblommor. Att kombinera efter eget hjärta. Samma tystnad utbröt.

Försiktigt bar jag hem mina mästerverk. Blir spännande att se hur länge jag kommer att kunna njuta av dem, men nog ska dörrkransen kunna hålla till nyår!? Sedan kan stommen kläs av och få nytt utseende, efter egna idéer och med de nyvunna kunskaperna i bakhuvudet. Det är underbart med blommor! Tack och tack igen för en sådan fin present!


Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Min dotter utbildade sig till florist och jag fick uppleva de mest makalösa arrangemangen under några år tills hon bytte bana. Kul upplevelse du fick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var verkligen en annorlunda upplevelse!

   Radera
 2. snyggt! En gång gjorde jag kransar med en tråkig florist... jag gjorde två dörrkransar; av "resterna" gjorde G-lav med hängande brassinstrumen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara fantasin sätter gränserna.

   Radera
 3. stor G-klav på ytterdörren 🎷

  SvaraRadera
  Svar
  1. Julmusik redan innan dörrn har öppnats!

   Radera
 4. Anonym9:25 em

  Wow! Så snyggt. Speciellt ljusdekorationen! Den jag har gjort till advent är väldigt enkel … bara renlav och hyacint + en kvist lummer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maken gillar inte kransen, frfr allt inte apelsinskivorna ...

   Radera
 5. Vilken rolig och framförallt originell födelsedagspresent. Å du har talang. Så fina alster du skapat. Skrattade åt ditt svar till föregående kommentar - att din man inte gillar kransen. Apelsinskivorna kan du ju lätt ta bort om han inte gillar dom. Jag gillar både kransen och speciellt ljusdekorationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror faktiskt aplesinskivorna sitter kvar ... men kanske sätter jag dit ett rött band när julen är här!

   Radera
 6. Svar: Artikeln om ALS finns på Aftonbladet Plus. Om du har "appen" får du scrolla ner ett tag, då hittar du artikeln. Om inte kan du mejla mig din mejladress (beatepytz@gmail.com). Har kopierat/monterat den långa artikeln med många bilder in i Word. Texten är visserligen oformaterad, men det gissar jag att du kan leva med, eller...

  SvaraRadera
 7. Vilken rolig present! Och väldigt roligt att testa kan jag tänka mig.
  Roligt att också ta hem det du skapat.
  (Såg att BP och jag tänkte lika här om en artikel pm ALS och Anna Karin Lindqvist. Så bra! Väldigt läsvärd. Och boken om henne har jag läst ett par gånger)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tittar jag ängsligt varje dag: har de börjat sloka, blommorna i min ljusskål? Än så länge är det ok och då har de stått i över en vecka. Om artikeln:
   Jag har ju inte AB plus, och inte fick jag nån sökträff med Googles hjälp heller.

   Radera