onsdag, november 23, 2022

Nej se det snöar!

Vädret har minst sagt gjort intryck på oss de senaste dagarna. Så också på Enligt O, som formulerar veckans kulturfråga därefter: Vilka kulturella verk som innehåller snö vill du lyfta fram?

Det går inte att undvika "Snöstormen" av Vladimir Sorokin, ryssen som Putin avskyr men som så många andra älskar. Det här är den enda boken av honom jag läst hittills, men det ska bli fler! Och som det snöar! Problemen som hopar sig tillsammans med snödrivorna är många och författaren har en otrolig fantasi. Jag hänger bara med, mestadels med ett litet leende på läpparna.

"Snö faller på cederträden" (Snow Falling on Cedars) av David Guterson är en romantisk berättelse som utspelar sig efter andra världskrigets slut. Här finns en kärlekshistoria med komplikationer, men också minnen från kriget och (den komplicerade) relationen mellan USA och Japan.

I "The Holiday" snöar det också en hel del i den ena halvan av filmen, den som utspelar sig i England. Kate Winslet och Cameron Diaz byter bostad med varandra mellan Kalifornien och en liten engelsk by över julen, och så dyker Jude Law upp efter en blöt pubkväll och upptäcker att hans väninna ersatts av en ny tjej. Här finns gott om namnkunniga skådespelare även i biroller! Filmen hade premiär 2006 och är en rejäl publiksuccé, massor med feelgood, en hel del humor och, tack och lov, ett lyckligt slut. Finns på Viaplay men du kommer nästan garanterat att kunna se den gratis i tv kring jul, den brukar dyka upp troget så här års.

Och kommer det fler snöoväder som det vi just upplevt är det ju kanon att ha lite fina läs- och filmtips att falla tillbaka på. För vi vet: man kan bli insnöad, på riktigt, även år 2022 ...

Kate Winslet och Cameron Diaz i "The Holiday"
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. mysig stuga i Holiday 🇬🇧
  Riktigt insnöade var vi i Göteborg 1995, till och med Volvo stängt, sjuksköterskor tog skidor till jobbet, affärerna stängda, kylskåpet helt tomt för hade tänkt storhanda... våra fyra skolbarn överlyckliga att skolan stängd ⛄️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj - minns inte vintern -95 alls!

   Radera
 2. haha, Sorokin finns hos mig också. en absolut favorit. Snö faller på cederträden är väl filmad också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sorokin liknar ingen annan, kul att du också gillar! Jo det finns nog en film men den har jag inte sett, bara läst boken.

   Radera
 3. The Holiday lägger jag på minnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ha näsduken inom räckhåll!

   Radera
 4. The Holiday är en riktigt mysig film. Längesen jag såg den, dags att kolla igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hör till de där filmerna man kan se fast man redan vet exakt vad som kommer att hända!

   Radera
 5. Snöstormen läste jag i vintras, men dess storhet gick mig förbi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg att du skrivit det på din blogg, själv blev jag jätteförtjust och tänker leta upp något mer av samme författare.

   Radera