onsdag, november 09, 2022

Skratta bör man annars ...

Vilken kultur får dig att skratta? undrar Enligt O som behöver piggas upp i mörka november.

Gudarna ska veta att humor är en fruktansvärt svår konst. Och den kan yttra sig på otroligt olika sätt. Det visar sig att både jag och Maken till vår egen förvåning hörs både fnissa och skratta när vi tittar på "Komiker utan gränser" i SVT. Galna idéer i kombination med dold kamera kan verka gammaldags men funkar, fast man får kanske inte vara jättekräsen ...

Ett annat SVT-program som är helt "galet" och absolut inte tänkt för en publik 60+, det är "Cyklopernas land", men hör och häpna: det har också varit riktigt roligt emellanåt. Kommer från kulturredaktionen, som åtminstone anstränger sig att komma med något lite annorlunda.

Sedan kan det ibland räcka med en snabbtänkt programledare, en sån som TV4 har i David Hellenius. Jag kan dessutom tycka att SVT:s "Svenska nyheter" har en onödigt kort säsong, även om satir är svårare än nästan allt annat har det blixtrat till emellanåt. Kanske alltför sällan dock?

Råkar man hamna i gamla "Lorry" eller något från Svenska Ord är det förvånansvärt ofta fortfarande roligt. Samma kan man säga om Robert Gustafsson, även om hans gubbar börjar bli lite slitna.

"Grace and Frankie" som finns på Netflix bjuder på känslor av alla möjliga slag, bland dem humor. Fenomenal leverans av skarpa repliker mellan framför allt Jane Fonda och Lily Tomlin lockar till breda leenden.

När skrattade jag då åt en bok? Letar i minnet. Kommer egentligen inte på något, men när jag lyssnat på Torgny Lindgrens (han läser själv) "I Brokiga Blads vatten", då har jag i alla fall lett stort. Om tavelmålaren som blir polare med en annan konstnär, prins Vilhelm, utan att alls veta vem det är. Finske Arto Paasilinna kan vara riktigt rolig och det kan ju Fredrik Backman också emellanåt. 

Skojigare än så blir inte dagens blogginlägg! Men skratta bör man, annars vet ni hur det går!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. att vara rolig är en konst

    SvaraRadera
  2. David Hellenius humor älskar jag. har inte sett Cyklopernas land och inte Komiker utan gränser. Torgny Lindgren är ett fenomen för sig. Norrländsk akvavit för att ta ett exempel. humor är inte lätt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Torgny L behärskade allt, tror jag. Finns någon ens i närheten av hans klass i dag???

      Radera
  3. Norrlands akvavit heter den

    SvaraRadera
  4. Anonym6:20 em

    Jag älskar snabba repliker och oväntade ordvitsar - men vet inte varför jag har så svårt att se något roligt i Per Andersson som lär ska vara rolig. Jag stänger av.
    Jag har inte skrattat så våldsamt åt en bok som åt Wilt av Tom Sharp. Och en barnbok som jag tyvärr glömt namnet på.
    Bloggblad - som älskar att skratta men absolut inte skrattar åt konstruerat roliga program som Bäst i test. Jag prövade att se ett program, men läser hellre en gammal telefonkatalog.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har iofs också väldigt svårt för Per A, han är liksom bara för mycket!

      Radera
  5. Man borde skratta oftare, eller hur!? Kan rekommendera några av Olséni & Hansens "deckare" med huvudpersonen Ester Karlsson (med K), eller Sportgrodor av Lasse Anrell och "tjuvtittat". De två sistnämnda böcker har några år på nacken, men de står sig än idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan aldrig bli för många goda skratt!!! Sportgrodorna ligger här på gästtoan ...

      Radera
  6. Tack för tips om Komiker utan gränser, har inte vågat titta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du vågar, även om det inte är det bästa du nånsin sett i tv ... men ibland passar det bra med lite ofarlig galenskap!

      Radera
  7. Jag kan skratta när jag tänker på mycket av det Hasse & Tage gjort. En hel del har jag sett i verkligheten och lite på tv. Skrattade åt en bok? Jodå. Tage Danielssons "Sagor för barn över 18 år" . Skrattat har jag gjort måga gånger på teater och revyer. Minns att jag som barn såg "Casionrevyn" och nästan allt som Povel Rammel och co. gjorde.
    Tack för dina tips.

    SvaraRadera