söndag, november 20, 2022

Min nya fågelbok

Hör och häpna: jag har ett pass igen! Upptäckte i våras, när det bara återstod dagar av giltighetstiden, att jag helt glömt bort den där värdehandlingen som bör förnyas innan det är för sent. Men eftersom fenomenet utlandsresor varit obefintligt i flera år har det inte hänt. Fast nu, när fönstret mot omvärlden plötsligt stod på glänt igen, då stod jag där med tappad haka och fimpade äventyrsdrömmar.

Nu var ingen större skada skedd, för vi bjöds på en varm och fin sommar och de som valt att flyga någonstans fick tillbringa många timmar i kö på Arlanda, vilket inte verkade roligt alls. Så min irritation gick över och jag njöt på hemmaplan.

Jag bokade i alla fall tid för passansökan i maj och fick en  i september. När det väl var dags upplyste damen i luckan om att det förmodligen skulle ta tretton veckor innan man kunde hämta ut det. (Det andra id-kortet som jag också beställde kom dock efter bara en vecka.)

Tretton veckor!!! Hur är det ens möjligt? Jo det var något med en maskin i Estland eller möjligen Finland (inte trodde jag väl heller att svenska pass tillverkas utomlands, men så är det tydligen ...) Det gick ändå lite fortare än så, och härom dagen stegade jag in hos Södermalmspolisen och kom ut igen, med möjligheten till en liten utlandstripp envist pickande i skallen. 

Varför var det just ett pickande, undrar ni kanske? Tja, det undrar jag också. Men får eventuellt förklaringen när jag bläddrar i mitt nya pass. Det är ju en fågelbok på 34 sidor med en fågel per sida! Med artnamn också på latin, och bild på fågeln inritad på en karta över Sverige. Perfekt för en som har pippi på fåglar (den skaran tillhör ju jag)! Och fåglar pickar ju!

Nu bjuds jag alltså på möjligheten att öka min allmänbildning i fågelfacket. Att trana heter Grus grus och skata Pica pica, det vet jag sedan länge. Men Chroicocephalus ridibundus och Ficedula hypoleuca hör inte till mitt ordförråd. Förrän nu, tack vare denna min nya "fågelbok", ja nu har både skrattmås (sid 28) och svartvit flugsnappare (sid 22) fått sina namn på latin!

Då finns ju möjligheten att dels jobba på att memorera dem, dels lära sig hur de stavas. Och ytterligare trettio fåglar att ta in! Ingen livsnödvändig kunskap för de flesta av oss, jag vet, men om man behöver slå ihjäl en stund i en incheckningskö kan kanske minuterna gå lite fortare. Tack vare det nya passet, som visar sig vara en äkta fågelbok!

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Vad observant du är! Kollade mitt pass som tillverkades för ganska precis ett år sedan, men där var det inga fåglar.. Så ett nytt fenomen, men riktigt fyndigt sådant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste väl komplicera livet för den som tänkt förfalska!

   Radera
 2. Men vad fyndigt! Ovanligt smart av svenska staten! jag har inte sett ett pass på många herrans år, det är lite löjligt för jag bytte medborgarskap för att snabbare kunna fixa pass. För att få finskt skulle man först till finska ambassaden i Stockholm som sedan skulle skicka ansökan till Finland o sen skulle den sent omsider hämtas i Stockholm, oavsett var i landet man bor! Tror du jag har innehaft ett svenskt pass? Nej rätt gissat...har inte varit på långväga resor på en himla massa år. Men, nu är jag både svensk....och finsk...och rätt nöjd med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt Maken som satte mig på spåret, jag hade knappt öppnat mitt, mer än kollat att det var jag på bilden ... Om du inte tänker åka nånstans där man behöver visa pass kan du naturligtvis göra nåt skojigare för pengarna.

   Radera
 3. Det var otippat - att passet är en fågelbok. Perfekt för dig ju som älskar samla på fåglar. Kul med både svenska och latinska namn på fåglarna. Inte att jag troligen skulle komma ihåg varken det ena eller det andra, men ändå:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste bli imponerad av alla detaljer man har petat in i passen numera! Men jag kommer ju inte heller att plugga in de latinska namnen, ser ingen anledning till det.

   Radera
 4. Grattis till ditt nya pass. Och kanske dröjde det så länge för att du skulle få den som kombinerad fågelbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu gäller det att se till att använda det också!

   Radera
 5. Men så bra! Jag har inte förnyat mitt som gick ut strax före pandemin, men mitt flygsamvete kommer nog att hindra mig från luftfärder - kanske en tågresa skulle sitta fint? Direkttåg till Berlin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett ett flygplan från insidan på fyra år, så jag kan nog tänka mig nån enstaka resa utan alltför dåligt samvete. Men tåg är naturligtvis jättebra.

   Radera