tisdag, december 11, 2018

Prisvärt

Kulturkollo, ett bloggarkollektiv i kultursvängen, har varje vecka en utmaning som det står oss andra bloggare fritt att fundera kring och, om det passar, besvara. Denna gång:
Vilken läsupplevelse/kulturupplevelse skulle du vilja prisa? Vad är årets bästa för dig? Vilket pris skulle du dela ut om det var du som bestämde? är alternativa frågor och jag väljer att plocka upp den sista.

Om jag fick bestämma så skulle jag kunna börja med att uppfinna helt egna kategorier. Samtliga  författare och deras böcker jag pekar på har jag läst i år. Tre av skribenterna råkar jag vara personligen bekant med, men låt inte det lura dig, jag kan tycka riktigt illa även om sådant som vänner producerar!


För mest originella och oortodoxa tankar: Calle Hård för "En kort promenad på vatten  så lurade Jesus hela världen och sig själv".

För mest trovärdiga skildring av förödande inskränkthet: Karin Alfredsson för "Vajlett och Rut", en historia från Västerbottens inland på 50-talet.


För berättelsen om en hatt med politiska förtecken: Antoine Laurain och "Presidentens hatt" (Le Chapeau de Mitterrand). Tänk att komma på den storyn och lyckas knyta ihop den!


För att ge nästan bortglömd nutidshistoria nytt liv: Lena Ebervall och Per E Samuelson gör det i bok efter bok. Läste "Florence Stephens förlorade värld" nyss. Jag ska läsa "Domardansen" så snart den dyker upp i pocket, eller kanske låna på biblioteket?


För att ha uppfunnit den nya skandinaviska centralorten Copenholm och med det spännande, gränsöverskridande verksamheter: Helena Stjernström som skrivit två av tre delar i en serie som också glider över gränser mellan deckare, humor och feelgood: "Stygga flickor kommer till himlen" och "De bedårande lögnerskorna". 

Återstår bara att avslöja vari priset består.

Hm. De säljer förhoppningsvis hyggligt allihop. Så de får nog nöja sig med min beundran. Stort på sitt sätt, eller hur ...? Hm igen!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Köpenhamn är ju ganska nära Göteborg... borde kanske utnyttja det, barnbarnen gör det och sover på prathotell

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Du ska kanske läsa Copenholm-serien?

   Radera
 3. Så underhållande kategorier! Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om underhållande läsning! Tack själv!

   Radera