onsdag, januari 13, 2021

Då tackar vi Tomten och tittar mot Afrika

Enligt O som kallar sig själv "bokberoende" ställer på onsdagar Veckans kulturfråga. Det gjorde hon i fjol, och det fortsätter hon med i år. 

Nu konstaterar hon något som vi två har gemensamt: vi läser mest böcker som skrivits av svenska, amerikanska och brittiska författare. Fast vi borde naturligtvis vidga våra vyer! Därför lyder (dubbel)frågan denna gång: Vilket mer ovanligt litteraturland läser du gärna böcker från? Vilken författare från detta land vill du tipsa om? 

Här tvekar jag lite om svaret, det finns flera att välja på. Indien eller Nigeria exempelvis? Något latinamerikanskt borde ju ligga mitt hjärta nära? Men jag väljer Nigeria. Främst för Chimamanda Ngozi Adichies skull, men Chigozie Obioma och Ayòbámi Adébáyò har jag också läst med stor behållning (fast deras namn är krångliga ...). 

Nigeria är med sina ungefär 200 miljoner invånare Afrikas folkrikaste land och världens sjunde, så det vore ju konstigt om det bland så många människor inte föddes lysande skribenter! Fast det gör det alltså, åtminstone i mitt (och många andras) tycke.

Av Chimamanda tycker jag inte man får missa "En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) och inte heller "Americanah". Obiomas "Fiskarmännen" (The Fishermen) är speciell med sin skildring av barnens liv. "Stanna hos mig" (Stay With Me) av Adébáyò fick mig nästan att tappa andan ... ett relationsdrama som inte saknar något.

Tack snälla Tomten för i år! Nu får du och alla dina kollegor ledigt ett bra tag.
Vi ses nog igen, nån gång i december, och då hoppas vi alla att världen har
blivit ett vänligare ställe. Samla kraft, du kommer att behövas på nytt, med mer
ljus, värme och kärlek! I väntan på vårt återseende tar vi oss en liten semla ...
Copyright Klimakteriehäxan

19 kommentarer:

 1. tack vare bokbloggar har man ju fått massa fina tips och vidgat sina vyer.

  SvaraRadera
 2. Har läst en del från Nigeria, men det finns massor kvar att upptäcka. Fiskarmännen har jag t ex länge tänkt att jag skulle läsa. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen finns det ytterligare hundratala bra författare i jättelandet Nigeria!

   Radera
 3. Bra författare, men jag valde en annan afrikan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi läser nog alltför sällan afrikanska romaner.

   Radera
 4. När du skriver Afrika, tänkte jag spontant på "En blomma i Afrikas öknen" av Waris Dirie. Den läste jag för många år sen.
  Snart är jag färdig med Hans Rosling och hans bok handlar ju jättemycket om Afrika, även om han var svensk författare. Superbra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diries böcker tyckte jag var riktigt bra!!! Roslings har jag inte läst.

   Radera
  2. Super. Jag lyssnar. Han grundade Läkare utan gränser. Jag har lärt mig mycket.

   Radera
  3. Har haft förmånen att få en nästan privat (vi var två åhörare!) föreläsning av Rosling och haft en del med honom att göra. En SÅ imponerande man. Men han grundade inte Läkare u G, han var en av flera som startade den svenska grenen. Om man ska vara noga ...

   Radera
 5. Nigeria är ett spännande litteraturland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har kommit till insikt om det!

   Radera
 6. Nigeria har verkligen bra författare.
  Chinua Achebe, Things fall apart är en annan bra bok ifrån Nigeria

  SvaraRadera
 7. Visst är det intressant och givande att läsa författare från andra länder. Tack för tips. Jag kan bidra med två kinesiska författare och deras böcker;"Näckrosteatern" av Lulu Wang som handlar om en tonårig flickas livsöde under kulturrevolutionen i Kina. "Döttrarna rike"av Yang NamuErche handlar om en del i södra Kina, vid Lugosjön, där Mosofolket bor och där samhället styrs av kvinnor. Har läst båda med stort intresse-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker om Kina är jättespännande att läsa - jag vet väldigt lite om kinesiskt liv.

   Radera
 8. Får väl tipsa om "Damernas detektivbyrå" av Alexander McCall Smith. Serien är inget litterärt mästerverk direkt, men den är charmig.
  Sedan tänker jag på Wilbur Smith vars böcker jag slukade under 1980-talet

  SvaraRadera
  Svar
  1. DD har vi alla haft stort nöje av, men jag har inte läst alla delarna, det blev för mycket. Tv-versionen gillade jag också!
   Smith minns jag inte om jag läst?

   Radera